8 iunie 2022, 20:47

Israelul, prima ţară din lume care testează vaccinul anti-COVID administrat pe cale orală

Israelul este pe cale să devină prima ţară din lume care testează un vaccin anti-COVID cu administrare orală, a anunţat CEO al companiei Oramed Pharmaceuticals, Nadav Kidron, pentru Jerusalem Post.

Filiala Oramed, Oravax Medical, se pregăteşte să înceapă testele clinice pentru vaccinul său la centrul medical Sourasky din Tel Aviv, după ce a primit aprobarea protocolului său de studiu din partea comitetului de examinare instituţională al spitalului. Acum, compania aşteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii, care ar putea veni în următoarele săptămâni.

Oravax a încheiat deja fabricarea în Europa a câtorva mii de capsule de vaccin, care ar urma să fie disponibile pentru testare în Israel şi eventual în alte ţări.

Oramed este o companie farmaceutică de stadiu clinic bazată pe o tehnologie dezvoltată de Centrul Medical Hadassah din Ierusalim. În martie, a anunţat un joint-venture cu o firmă indiană, Premas Biotech, pentru a realiza un nou vaccin oral. Împreună au format Oravax.

Vaccinul se bazează pe tehnologia administrării orale „POD” a Oramed şi pe tehnologia vaccinului Premas.

Tehnologia Oramed poate fi utilizată pentru a administra pe cale orală un anumit număr de terapii pe bază de proteine, care altfel ar trebui injectate.

Oramed este în plin test clinic de fază III pentru Food and Drug Administration (FDA) din SUA a unei capsule de insulină pe cale orală pentru diabetul de tip 1 şi tip 2, scrie Jerusalem Post.

Premas lucrează la realizarea unui vaccin contra noului coronavirus din martie.

Vaccinul-candidat Oravax țintește trei proteine din noul coronavirus, spre deosebire de serurile de la Moderna și Pfizer, care vizează doar proteina spike, susține Nadav Kidron.

Astfel, spune CEO-ul companiei, „acest vaccin ar trebui să fie mult mai rezistent la variantele COVID-19”.

„Chiar dacă virusul trece de un strat, există un al doilea strat, iar dacă trece și de al doilea strat, există un al treilea”, a mai spus el.

În cadrul studiilor preclinice, vaccinul este testat și împotriva variantelor de SARS-CoV-2, inclusiv Delta..

Compania a finalizat un studiu-pilot pe animale și a descoperit că vaccinul a facilitat dezvoltarea de imunoglobuline G (IgG) și imunoglobuline A (IgA). IgA este necesară pentru o imunitate pe termen lung.

Protocolul de testare inaugurală de faza I/II cu care compania speră să avanseze la Sourasky implică 24 de voluntari care nu au fost vaccinaţi până acum cu alt ser. Jumătate din grup va lua o capsulă, iar cealaltă jumătate va lua două, a declarat Kidron, adăugând că nu va fi un grup placebo, pentru că obiectivul este de a măsura nivelul de anticorpi şi alţi indicatori ai imunităţii.

Un vaccin oral contra COVID-19 ar elimina mai multe obstacole din calea distribuţiei la scară largă, permiţând oamenilor să îşi administreze singuri vaccinul, acasă.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol