20 aprilie 2024, 0:06

Israelul și-a deschis granițele pentru turiști. Ce alte țări au luat decizii similare

Vestea cea mare venise cu ceva timp în urmă. De data asta, decizia chiar a intrat în vigoare. Dorință exista, dar nu s-a putut lua decizia deschiderii granițelor pentru turismul individual, până nu a existat cât de cât siguranța că acest lucru nu va atrage după sine creșterea numărului de cazuri noi de îmbolnăvire de COVID-19.

Turiştii care călătoresc individual pot din nou să viziteze Israelul începând de luni, dar numai cu documente corespunzătoare privind COVID-19. Israelul a decis să îşi redeschidă graniţele după un lockdown de un an şi jumătate determinat de pandemia de coronavirus.

Însă turiştii individuali care vor să meargă în Israel trebuie să facă dovada că fie s-au recuperat după COVID-19, fie sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului.

Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, a făcut anunțul în pagina sa de Facebook, ilustrându-l cu câteva imagini reprezentative din Țara Sfântă, locul în care milioane de oameni își doresc să ajungă măcar o dată în viață.

Vaccinurile aprobate sunt cele de la AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Sinopharm, Sinovac şi cel produs de Institutul Serum din India. Însă trebuie să fi trecut cel puţin 14 zile de la schema completă de vaccinare pentru a putea călători în Israel.

Iar oricine vrea să părăsească Israelul trebuie să se asigure că cel mai recent vaccin administrat nu este mai vechi de 180 de zile. În astfel de cazuri, este nevoie de un booster înainte de călătorie.

Cei care au trecut prin boală şi s-au vindecat pot intra în ţară atât timp cât au primit cel puţin o doză dintr-un vaccin recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ei trebuie să aibă de asemenea test negativ pentru cel puţin 11 zile înainte de sosire.

Schimbările sunt o actualizare a unor reguli deja în vigoare. Până acum, grupurile de turişti puteau deja să intre în ţară, atât timp cât urmau reglementările sanitare.

Este o deschidere semnificativă a ţării, care de la începutul pandemiei s-a izolat în mare măsură de alte state. În general, străinii au putut intra numai în condiţii extraordinare.

Numărul cazurilor de infectare este în scădere în Israel de la începutul lunii septembrie. Duminică, Ministerul Sănătăţii a raportat 225 de noi cazuri.

Tot mai multe state îşi deschid frontierele, după ce au stat închise pentru turişti timp de mai bine de un an, din cauza pandemiei de Covid. Thailanda, destinaţie turistică mondială, care primea până la 40 de milioane de turişti, anual, înainte de pandemie, îşi redeschide și ea frontierele.

Tot mai numeroase sunt statele care îşi relaxează restricţiile sanitare, odată ce numărul celor vaccinaţi a crescut în interiorul propriilor frontiere.

Australia şi-a redeschis frontierele după aproape 600 de zile. La 20 martie 2020, imensa insulă continent impunea măsuri locale drastice pentru a se proteja de pandemia de Covid.

Zeci de mii de autralieni care locuiau în străinătate nu au mai putut reveni în ţara natală timp de 19 luni. Zborurile au fost tot mai rare iar cei care au fost autorizaţi să intre în ţară, au trebuit să rămână în carantină timp de 14 zile, într-un hotel.

Cele mai mari oraşe, Sydney şi Melbourne, au decis să abandoneze aceste măsuri iar cei care doresc pot intra în Australia, fără să intre automat în carantină. Prioritate au însă australienii. Măsura diferă de la un stat la altul, însă. Pe de altă parte, mai bine de 1 milion de străini au rămas blocaţi aici, în toate aceste luni.

Iar Thailanda a decis să primească primii turişti vaccinaţi, fără carantină.

Guvernul a autorizat călătorilor vaccinaţi ce provin din mai bine de 60 de ţări, să viziteze Thailanda, fără să fie necesară o carantină.

Pandemia de Covid a lovit din plin economia Thailandei, care, depinde foarte mult de turism. În 2020, regatul înregistra cel mai prost an turistic din ultimii 25 de ani.

Guvernul speră ca până în martie să vină cel puţin 1 million de turişti iar anul viitor, aşteaptă între 10 şi 15 milioane de vizitatori. O mică parte din cei 40 de milioane de vizitatori înregistraţi în 2019.

Unii critică deschiderea timidă. Spre exemplu, barurile, care au contribuit de altfel la succesul Thailandei rămân închise. Dar, pe de altă parte, poate este momentul ca Thailanda să se debaraseze de imaginea creată pe seama turismului sexual, crede acest administrator al unui local de noapte: „Fără baruri va fi complicat căci Thailanda este cunoscută pentru viaţa de noapte. Multe restaurante, discoteci, cluburi de noapte vor trebui să se reinventeze căci nu pot pot funcţiona în condiţiile actuale. Nu mai putem face acelaşi lucru”.

Ministrul turismului din Thailanda crede că de abia în 2023 se va ajunge la nivelul de turişti din 2019. În prezent, 40 % din populaţie a primit două doze de vaccin anti-Covid iar la Bangkok, nivelul este de 80 %.

Și la Cairo se fac calcule, așa că Egiptul a permis hotelurilor să funcţioneze la întreaga capacitate, dar să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus. Hotelurile din Egipt rulează în prezent la 70% din capacitate, din cauza măsurilor anti-COVID-19 impuse la nivel naţional. Potrivit cifrelor, turismul reprezintă 15% din economia Egiptului, fiind o sursă de valută.

Booking.com se grăbește să anunțe și că Statele Unite așteaptă turiști și că îți poți planifica următoarea călătorie acolo.  La 8 noirmbrie, SUA îți redeschid granițele pentru turiștii străini. ”O revenire în țara parcurilor naționale, zgârie-norilor, dar și orășelelor pitorești, a barbecue-ului și a atâtor ”muzici” bune”, ne îmbie booking.com.

Statele Unite vor ridica pe 8 noiembrie, pentru persoanele vaccinate, restricțiile impuse în martie 2020 privind călătoriile internaționale.
Călătorii care provin din străinătate vor trebui să se testeze înainte de călătoria în SUA şi să poarte măşti, urmând să fie pus în practică un sistem de monitorizare a contactelor, a declarat în septembrie coordonatorul luptei împotriva pandemiei de la Casa Albă, Jeff Zients.
Un oficial al Casei Albe a spus încă din luna august că SUA doreşte să redeschidă călătoriile, ceea ce ar stimula afacerile pentru industria aeriană şi turistică, dar nu este pregătită să ridice imediat restricţiile din cauza creşterii numărului de cazuri de Covid-19 şi a prevalenţei variantei Delta, care este extrem de transmisibilă.
Restricţiile extraordinare de călătorie din SUA au fost impuse pentru prima dată Chinei, în ianuarie 2020, pentru a preveni răspândirea Covid-19. Pe listă au fost adăugate ulterior numeroase alte ţări, cel mai recent India, în luna mai.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol