24 aprilie 2024, 5:47

Israelul, sub o ”ploaie” de rachete lansate din Gaza. Oamenii, în adăposturi, școlile și aeroportul Ben Gurion – închise

Israelul este din nou ținta unui atac susținut cu rachete lansat din Fâșia Gaza, centrul țării fiind vizat în mod special. Obiectivul principal este metropola Tel Aviv, cu localitățile-satelit.

Tel Aviv a fost ţinta marţi seară a unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas.

Cu puţin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu zece etaje în Fâşia Gaza în care îşi aveau birourile lideri ai mişcării islamiste palestiniene.

Sirenele au început să sune la Tel Aviv şi în oraşele din jur, populației i s-a cerut să se pună la adăpost.  Un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon, de lângă Tel Aviv: trei persoane, inclusiv un copil de 5 ani, au fost rănite în urma atacului.

La Rishon Letzion, tot lângă Tel Aviv, o persoană și-a pierdut viața în urma atacului cu rachetă. Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu anunțase că două femei au fost ucise la Ashkelon, marți după-amiază, iar Israelul va riposta și va lovi obiectivele Hamas în Gaza.

Școlile au fost închise marți și vor rămâne închise și miercuri, anunță Times of Israel. Abia ieșiți din coșmarul celor trei lockdown-uri care au afectat serios economia țării și viața socială, israelienii se pregătesc din nou pentru câteva zile de școală online.

Aeroportul Ben Gurion, principala poartă de intrare în Israel, a fost închis, zborurile din și spre Israel fiind suspendate, precizează ynetnews.com.

„În cursul atacurilor intense (…), au fost oprite decolările pentru a proteja cerul ţării”, a declarat pentru AFP Ofer Lefler, purtătorul de cuvânt al aviaţiei civile israeliene.

Hamas a susţinut că a lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv. De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv, aproximativ 480 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene.

Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, au fost ucişi în aceste atacuri, conform acestor mişcări palestiniene.

Cabinetul israelian de securitate s-a reunit marți seară, iar premierul Netanyahu a anunțat că mișcările Hamas și Jihadul Islamic vor plăti un preț mare pentru teroarea instituită în Israel.

Președintele american, Joe Biden, a trimis o scrisoare președintelui palestinian Mahmoud Abbas,  subliniind necesitatea dezamorsării actualei crize cu Israelul, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

UPDATE

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene.

Hamas a indicat într-o declaraţie că „lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv” şi „100 rachete asupra oraşului Beer Sheva „ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili”.

Alarmele au răsunat în Tel Aviv şi Beer Sheva, în sudul Israelului, la scurt timp după difuzarea acestor informaţii, potrivit armatei israeliene.

Hamas informase anterior despre distrugerea unei clădiri cu locuinţe, magazine şi un post local de televiziune, situate în centrul oraşului Gaza.

„Pagube importante au fost înregistrate în privinţa turnului şi a clădirilor din jur”, a raportat postul de televiziune Hamas Al-Aqsa TV.

UPDATE

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel miercuri la detensionarea conflictului dintre Hamas şi Israel, în cadrul unui conversaţii cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan care, mult mai ofensiv, a cerut ca statul israelian să primească „o lecţie”, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

Preşedinţia rusă a precizat astfel că cei doi lideri au făcut apel „la părţile implicate să detensioneze situaţia”, în contextul în care Putin are relaţii bune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu liderii palestinieni şi cu Erdogan.

De partea cealaltă, preşedinţia turcă a transmis poziţia mult mai ofensivă avută de Erdogan, care în această convorbire telefonică „a subliniat că este necesar ca întreaga comunitate internaţională să dea Israelului o lecţie fermă şi disuasivă”.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu a fost constituit, la nivelul instituţiei, un Task Force care s-a întrunit de urgenţă pentru „monitorizarea permanentă şi evaluarea situaţiei din Israel”, precum şi identificarea principalelor direcţii de acţiune menite să sprijine cetăţenii români şi membrii de familie ai acestora care se află în zona afectată de conflict.

Într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, MAE arată că urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Israel şi condamnă cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâşia Gaza, care vizează zone civile locuite din Israel.

Sursa citată precizează că, până la acest moment, misiunile diplomatice ale României la Tel Aviv şi Ramallah nu au primit nicio solicitare de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români.

„Ministerul Afacerilor Externe păstrează evoluţiile din teren în atenţia sa prioritară şi este pregătit să acorde asistenţă consulară în caz de necesitate. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români din regiune să manifeste atenţie şi vigilenţă sporite, precum şi precauţie, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgenţă”, conform comunicatului.

Totodată, MAE regretă profund toate pierderile de vieţi înregistrate în ultimele zile în rândul populaţiei civile, subliniind că acestea trebuind evitate cu orice preţ.

„Aceste evoluţii au potenţialul de a deteriora grav situaţia de securitate din regiune, fiind necesară evitarea unei escaladări suplimentare a tensiunilor. Realizarea unei păci durabile în regiune rămâne un obiectiv esenţial. În acest sens, România aminteşte ataşamentul faţă de valorile dreptului internaţional şi reiterează susţinerea pentru implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate ca singura opţiune viabilă de natură să răspundă aspiraţiilor legitime ale părţilor”, se spune în comunicat.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum şi la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 5242482, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol