29 martie 2024, 9:38

Istoria evreilor și Holocaustul, materie obligatorie la liceu

Preşedintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii care introduce studierea istoriei evreilor şi Holocaustul ca disciplină şcolară obligatorie în învăţământul liceal din România.

Iniţiativa legislativă le aparţine deputaţilor Silviu Vexler, din partea comunităţii evreieşti şi Ovidiu Ganţ, din partea minorităţii germane.

“Ambasada Germaniei salută această iniţiativă şi consideră introducerea acestei discipline şcolare un prim pas pentru a transmite mai departe cunoştinţele despre Holocaust şi istoria evreilor, cu precădere tinerei generaţii”, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

O abordare deschisă şi permanentă a acestui subiect dureros stimulează înţelegerea reciprocă şi toleranţa.

„Combaterea antisemitismului reprezintă strădania de a repovesti mereu trecutul şi de a menţine vie memoria. Margot Friedländer, supravieţuitoare a Holocaustului, a spus-o foarte elocvent: «Ce-a fost nu mai poate fi schimbat, însă nu trebuie să se repete. Fiindcă nu vreau ca voi să treceţi vreodată prin ceea ce am trecut noi»”, a spus Felix Klein, Însărcinatul Guvernului Federal pentru viața evreiască din Germania și lupta împotriva antisemitismului.

Programa școlară, manualele şi materialele didactice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” vor fi elaborate de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Au fost invitate să participe la acest proces de dezvoltare şi implementare şi alte organizaţii naţionale şi internaţionale, care se ocupă cu studierea Holocaustului.

Administraţia prezidenţială, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Secretariatul de stat pentru Culte vor fi, de asemenea, consultate şi implicate în acest demers.

Legea prevede şi premiul naţional “Constantin Karadja”, numit după diplomatul româno-suedez şi „Drept între popoare”, căruia îi este atribuită salvarea a mii de evrei în perioada Holocaustului. Premiul se acordă pentru merite deosebite în protejarea memoriei victimelor Holocaustului şi combaterea antisemitismului.

Foto: „1389.3 Holocaust F” by United States Holocaust Memorial Museum, Flickr, CC BY-NC-ND


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol