27 septembrie 2020, 1:50

Istoria încălțărilor. Cum au luat naștere

Acum mult timp, mai exact pe la începuturile omenirii, încălțămintea nu reprezenta un accesoriu, ci doar o necesitate. Folosul acestora fiind acela de a proteja picioarele de frig, pietre și alte lucruri găsite pe jos.

Astfel, protecția picioarelor, era reprezentată de fâșii de piele de animale. Mai târziu însă, încălțările au luat diverse forme, primele meșterite de om, fiind sandalele. Metodele erau simple și rapide, și constau într-o talpă de lemn cu chingi care înfășurau piciorul.

Sursa: o.pinterest.com

Cu timpul, în vechiul Egipt, sandalele au cunoscut papirusul, care împletit și uscat era folosit apoi la crearea sandalelor. Acestea erau purtate de preoții egipteni, dar mai ales de faraoni, care le decorau cu diverse materiale prețioase.

Sursa: commons.wikimedia.org

Trecând la altă etapă, sandalele s-au transformat într-un simbol al puterii, fiind nelipsite din picioarele gladiatorilor. În Roma antică, „calceus” era cel mai cunoscut model de sanda, ce acoperea piciorul în întregime, lăsând doar degetele libere. Pe de-o altă parte, grecii și le confecțioau din frunze de salcie și nuiele, indienii din lemn, iar chinezii și japonezii din paie de orez.

Sursa: pinterest.es

Cum în modă e nevoie de puțin timp pentru noi apariții, de la sandale, la pantofi a fost doar un pas. Așadar, au fost descoperiți pantofii, care indicau statutul social. La început diferența dintre încălțările bărbătești și cele de femei era infimă, singura deosebire vizibilă fiind cea dintre clasele sociale, în sensul că cei săraci purtau saboți, pe când cei mai norocoși (aristocrații) se plimbau într-o formă mai elaborată de pantof.

Sursa: interactivia.ro

Astfel, odată cu dezvoltarea tehnologiei, au avansat și tipurile de încălțări, fiind comercializate pe scară înaltă la începutul secolului XVIII. Apoi, în secolul XIX, odată cu „Revoluția Industrială”, producția de încălțăminte s-a diversificat și democratizat, întrucât pantofii și cizmele au devenit accesibile oricărei peroane.

Mai târziu, după cel de-al „Doilea Război Mondial”, toate modelele de încălțări au cunoscut o rapidă evoluție, devenind un accesoriu de bază, anii ’70 și ’80 fiind reprezentanții extravaganței și a culorilor tari, sclipicioase. În paralel mergând pantofii sport, ce simbolizau egalitatea dintre sexe.

Sursa: marieclaire.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.