4 decembrie 2021, 2:44

Istoria primului permis de conducere. Cum a fost obținut și cine s-a bucurat de el?

Permisul de conducere constituie azi un document vital pentru unii, un document ce de-a lungul timpului a fost supus unor reglementări care au dus la multe controverse.

Cum a luat naștere primul permis de conducere? Cine l-a obținut și de ce a fost nevoie de introducerea acestui document?

Sursa: timpul.md

Primul permis de conducere din lume, i-a aparținut lui Karl Benz, care a fost și cel care a produs primul automobil. Deoarece legislația nu era reglementată, actul lui Benz reprezenta doar o permisie de circulare pe străzi, cu automobilul pe care doar ce-l inventase.

Necesitatea acestui document stă la baza zgomotului puternic pe care îl scotea mașina de pe atunci, care, evident deranja locuitorii, motiv ce l-a determinat să obțină dezlegarea din partea Ducatului Baden, pentru a putea merge pe străzi cu automobilul.

Până pe la începutul secolului al XIX-lea, oricine dorea un astfel de permis, îl putea obține fără testare, însă din 1903, Prusia a introdus un test, punându-se accentul pe calitatea de mecanic. Mai târziu, în 1910, examenul a devenit obligatoriu și-n Germania, după care și în majoritatea statelor europene.

Cum a ajuns primul permis auto în România și cum se desfășura testul?

Sursa: timpul.md

Undeva în anul 1859, apărea un prim act prin care era reglementată circulația, care se referea la mersul trăsurilor pe drumurile publice, după care, în 1868 se introduce și vârsta minimă de 21 de ani. Așadar, examenul apare și la noi în 1907 ca rezultat al creșterii numărului de mașini de pe străzi (138 la număr atunci).

Prin 1911, probele de obținere a documentului doveditor că ești apt pentru a condus, erau total diferite de cele care sunt azi, întrucât, existau doar 2 probe care presupuneau una de frânare de urgență și una de viteză.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.