24 aprilie 2024, 0:35

Istoria sărbătorii Valentine’s Day, între legendele macabre și moda occidentală

Valentine’s Day reprezintă sărbătoarea iubirii și romantismului. Totuși, viața Sfântului Valentin a fost departe de imaginea unui tânăr îndrăgostit. Află cum a început sărbătoarea cea mai îndrăgită din lume.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Sfântul Valentin a fost un preot creștin, din Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268 – 270 î. Hr.).  Preotul avea curajul să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini care erau nevoiți să-și mențină religia ascunsă din cauza persecuțiilor la care erau supuși. Posibil, de aici să vină și reputația sa de protector al îndrăgostiților. Fiind descoperit, Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și obligat să renunțe la credința sa. Însă, el a refuzat să facă acest lucru, ba din contră, a încercat să îl convertească la creștinism pe însuși Împăratul Romei. Fapta lui i-a adus moartea, așa că în anul 269 î. Hr a fost decapitat.

mesageitonias.com

O legendă spune că, înainte de executarea sa, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului Asterius. Această fată era oarbă, iar Sfântul Valentin i-a redat vederea. Cel care a binecuvântat iubirea atâtor cupluri nu a putut trăi propria dragoste cu femeia iubită. Acesta i-a lăsat tinerei un mesaj de adio semnat: „Al tău Valentin”. Scrisoarea sa a fost considerată prima „scrisoare de dragoste”. Tradiția este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreaga lume, însa scrisorile nu mai au acum tristețea mesajului de rămas-bun a Sfântului Valentin.

În anul 496 î. Hr., Papa Gelasius a decis ca ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele și să fie dedicată martiriului său. Există dovezi istorice privind viața acestui Sfânt. Arheologii au descoperit o biserică antică și un mormânt care poartă numele Sfântului Valentin, iar rămășițele sale se află acum în Biserica Sfântul Praxedes.

Cum a început sărbătorea de Valentine’s Day?

Ceremoniile din evul mediu de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de azi. Acestea puneau accent pe sacrificiu și jertfă, nu pe iubire. În secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris în „Parlement of Foules” (1382) despre această zi ca fiind cea în care „orice pasăre își alege perechea”. Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al II-lea al Angliei și Anna de Boemia.

În timp, romantismul asociat cu Ziua Sfântului Valentin a devenit o tradiție în literatura medievală a cavalerilor. De asemenea, nobilii din societatea engleză a acelor vremuri au început să trimită iubitelor sau soțiilor scrisori de dragoste, semnate „al tău Valentin”. Femeile au început să folosească această zi pentru a face declarații de dragoste, fiind celebre versurile Ofeliei din piesa lui William Shakespeare, Hamlet: „Mâine-i Sfântul Valentin/ Dis de dimineață/ La fereastră iată-ți vin, /Ca să-ți fiu mireasă”

sursa: magnificentmaharashtra.wordpress.com

Începând cu anul 1979, o editură britanica a produs felicitări de Sfântul Valentin. Acestea conțineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginație să compună propriile mesaje. Astfel, a apărut și tradiția schimburilor anonime de biletele.

În secolul al XIX-lea, aceste felicitări cu mesaje erau atât de populare încât au început să fie făcute pe bandă rulantă, în fabrici.

În zilele noastre, se estimează că, în fiecare an, aproximativ 15 milioane de felicitări sunt trimise prin intermediul Internetului. Totodată felicitările clasice și-au încă farmecul, mai ales în rândul tinerilor.

sursa: aboutpathankot.com

sursa: stirileprotv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol