28 martie 2024, 21:06

ISTORIC. Preocuparea strategică a liderilor de la Kremlin a fost scoaterea americanilor din Europa

Care ar putea fi obiectivul real al lui Vladimir Putin, în acest război absurd pentru noi, din Ucraina? O opinie vine din partea istoricului Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) care, dată-i fiind pregătirea, aruncă un ochi în…istorie și trage o concluzie. Pe liderii de la Kremlin i-a preocupat un lucru, indiferent cum s-au numit ei. Și asta încă de după încheierea Războiului Mondial.
Dar să lăsăm specialistul să se pronunțe. Preluăm, așadar, postarea lui Mădălin Hodor din pagina sa de Facebook. Intertitlurile ne aparțin, pentru o mai bună lizibilitate a textului.
”Încă de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, principala preocupare strategică a liderilor de la Kremlin a fost scoaterea americanilor din Europa. O America întoarsă la izolaționism sau măcar orientată spre Asia-Pacific ar fi fost idealul. Asta ar fi lăsat Europa (mai ales cea postbelică) la cheremul URSS și a tacticilor insidioase ale subversiunii.
De ce nu s-a întâmplat așa este de notorietate.

Liderii sovietici, brațul lor lung (KGB-GRU) și planurile pentru Europa

Ceea ce nu înseamnă că liderii sovietici și brațul lor lung (KGB-GRU) au renunțat vreodată la idee.
Când a apărut Comunitatea Europeană (și ulterior UE) ei au văzut o oportunitate de a-și realiza planul. URSS a susținut intens conceptul de securitate europeană și orice linie care presupunea o „Europa Unită” (adică una fără americani). O Europa puternică? Super. Armata europenă fără americani? Super. Fără arme nucleare în Europa? Super. Dar URSS să aibă armata de milioane și arsenal nuclear cât cuprinde.

Penetrarea forurilor decizionale ale Uniunii Europene

KGB-ul și GRU au muncit neîncetat să penetreze forurile decizionale ale Uniunii, să manipuleze și să promoveze proiecte privind ‘independența” Europei. A Europei față de americani și a statelor europene unele față de celelalte.
Au recrutat lideri politici, au finanțat partide. Mișcarea suveranistă europeană din zilele noastre cam ce credeți că este? Același plan vechi.
Strategia sovietică s-a întins pe zeci de ani, acționand în varii domenii (de exemplu sprijinirea mișcărilor pacifiste împotriva prezenței nucleare americane în Europa, idee promovată și astăzi sub același pretext) și este folosită și în zilele noastre. Vezi sprijinul mai mult sau mai puțîn discret pentru mișcări și ONG-uri Eco (să nu poluăm, să nu exploatăm gaze de șist, ca să fim dependenți de …gazul rusesc nu?) sau folosirea lor pe post de „idioți utili”.
Până și Gorbaciov a îmbrățișat ideea și vorbea tot timpul despre „Casa Noastră Comună Europeană”. Cosa Noastră adică. Afacerile europene trebuie să rămâna afaceri europene. Noi suntem obișnuiți să ne înțelegem între noi. Nu contează că din asta au ieșit două războaie mondiale.

Ce era în plan și ce a decis Putin

Așadar. Practic Putin a aruncat pe geam dintr-un gest zeci de ani de trudă ai liderilor anteriori, ai foștilor colegi de la KGB, ai diplomației rusești și ai instrumentelor de softpower.
În loc să îi scoată definitiv pe americani din Europa (cum de altfel îi și ieșise parțial cu administrația Trump) și să revină la politica marilor puteri europene, acum i-a legat și mai strâns de granițele lui.
Ceea ce nu poate să însemne decât că s-a întâmplat ceva care l-a dus pe Valdimir Puțin la concluzia că planurile astea elaborate durează prea mult. Și dintr-un motiv necunoscut încă el nu mai are timp”.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol