Duminică, 21 aprilie, ora 11:00, invitat la conferințele TNB este istoricul Adrian Cioroianu.
Profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea București, este autorul mai multor cărți de istorie a României (și în special de istorie a României comuniste). Este cunoscut și în calitate de coautor de manuale de liceu.
Din 2015, Adrian Cioroianu este și ambasador al României pe lângă UNESCO.
Caracteristica timpului nostru este că avem, cu toții, sentimentul unor schimbări iminente ce se prefigurează în fața noastră, la nivel global.
„Lumea deschisă și pașnică ce se anunța în 1990, la căderea comunismului din Europa, nu s-a concretizat decât în parte. Astăzi, granițele par a se închide iar și conflicte neașteptate apar chiar în inima societăților occidentale.
În paralel, pentru prima dată în istoria civilizației, progresul tehnologic este atât de rapid încât înțelegerea umană nu mai poate ține pasul cu el. Cu alte cuvinte, progresăm atât de rapid încât însăși ideea progresului pare mai curând o amenințare decât o promisiune.
Inginerii, medicii și filozofii, laolaltă, ne spun că suntem pe cale de a intra în „epoca transhumană” – adică făptura care suntem, din carne, creier și articulații, va putea fi îmbunătățită încă înainte de a se naște, astfel încât vom fi imuni la boli și vom putea fi cu toții, de ce nu, la fel de inteligenți precum geniile. Totuși, dincolo de aceste scenarii roz, se ascunde și teama că, într-o zi, mașinile pe care le facem ne-ar putea scăpa de sub control – sau chiar ne-ar putea controla ele însele.
Vă propun să medităm împreună la câteva dintre direcțiile acestor schimbări: vom vorbi despre familie și despre școală, despre politică și despre posibile viitoare războaie, despre căutarea în care suntem prinși și despre ce anume am putea găsi la capătul drumului.”, declară Adrian Cioroianu într-un comunicat de presă.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol