23 august 2023, 10:56

Istorie vie. Începe Festivalul „Dacic Petrodava”

Festivalul „Dacic Petrodava” revine, după patru ani de pauză, la Piatra-Neamţ, evenimentul fiind programat în perioada 29 – 30 iulie pe platoul de la Curtea Domnească.

Potrivit organizatorilor, peste 100 de războinici daci şi legionari romani vor oferi lecţii de istorie vie, despre antichitatea daco-romană de pe aceste meleaguri.

Din program, alături de numeroasele ateliere militare şi meşteşugăreşti (metaloplastie, monetărie, signacula, jocuri romane, scriptoria, fierărie, ţesut) nu vor lipsi nici demonstraţiile de tehnică militară daco-romană sau reconstituirea unor bătălii între daci şi romani.

Participanți

Pentru prima dată în cadrul acestui festival, duminică, 30 iulie, publicul este invitat să se alăture războinicilor daci şi legionarilor romani pe platoul de la Bâtca Doamnei unde este poziţionată cetatea dacică Petrodava, care reprezintă cel mai vechi monument istoric din Piatra-Neamţ.

Situată nu departe de municipiul Piatra-Neamţ, la aproximativ 4 kilometri, pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la o înălţime de 457 de metri, Cetatea Petrodava este menţionată de Ptolomeu în lucrarea „Geographia” în cadrul descrierii Daciei, alături de alte 43 de cetăţi.

La festival vor participa Asociaţia Culturală Istoria Interactivă Neamţ, Garda Apulum Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj Napoca, Historia Renascita Piteşti şi Nimfele Dace Zalău.

Foto: Realitatea de Neamț


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol