8 iunie 2022, 18:21

Iisus a fost arestat de FSB, în Rusia. Cine este polițistul care și-a făcut sectă, pretinzând că e Mântuitorul

Serghei Torop, liderul unei secte religioase din Rusia care susține că este reîncarnarea lui Iisus Hristos, a fost arestat de agenții FSB (Agenția de Securitate a Federației Ruse) într-o operațiune în care au fost implicate numeroase vehicule de poliție, ambulanțe și elicoptere, relatează presa internațională.

I-au arestat și adjuncții

Acțiunea în forță a avut loc în regiunea siberiană Krasnoiarsk, unde Torop, numit Visarion de adepții săi din „Biserica Ultimului Testament”, se afla însoțit de doi adjuncți, Vadim Redkin și Vladimir Vedernikov. Aceștia au fost arestați, la rândul lor.

Presa rusă notează, fără a da detalii, că suspecții au fost reținuți sub acuzația de provocare de „vătmare corporală gravă” și de „constituire a unei organizații care încalcă drepturile cetățenilor”.

În urmă cu câteva săptămâni, unul dintre membrii sectei ar fi atacat un jurnalist al unui post de televiziune.

Visarion, autoproclamat Iisus, avea adepți și în străinătate

Arestarea liderilor sectei a fost urmată de percheziționarea așezării, sub suspiciunea că ar fi fost ascunse arme, muniții și literatură interzisă.

Serghei Torop este un fost polițist de circulație, care și-a fondat cultul religios în 1991 și a reușit să îl înregistreze oficial patru ani mai târziu.

„Biserica” sa ar avea, conform adepților cultului, aproximativ 10 mii de membri, atât din Rusia cât și din străinătate.

După căderea URSS

Totul a început după căderea Uniunii Sovietice. Pe atunci, Serghei Torop, un fost polițist, a fondat o sectă religioasă în pustietatea Siberiei. Biserica Ultimului Testament se ghidează după învățăturile din propria sa carte, ”Ultimul Testament”.

Secta „Biserica Ultimului Testament” s-a instalat într-o aşezare construită în pădure de adepţii săi, în districtul Kurgan din regiunea siberiană Krasnoiarsk.

Până în prezent, Torop a atras mii de adepţi. Torop susţine că a avut o revelaţie mistică după ce a rămas fără serviciu, în 1989.

Membrii bisericii, cunoscuţi sub numele de Visarioniți, provin din toate mediile sociale, de pe tot globul. Aceştia trebuie să îşi dovedească devotamentul faţă de „Isus din Siberia”, renunţând la „imoralitățile” vieții moderne – fumatul, alcoolul, sau schimbul valutar – și îmbrățișând o existență simplă. Aceştia trăiesc în colibe de lemn, în apropierea lui Torop.

Comunitatea

„Comunitatea este organizată în două tipuri de familii, cele naturale și cele unificate”. „Familia naturală” este formată de înrudirea biologică dintre bărbat, femeie și copii. În timp ce „familia unificată” este ” o organizare comunală ce urmează viziunea lui Visarion, potrivit căruia oamenii trebuie să învețe să depășească egoismul și să trăiască împreună ca frați și surori.”

În comunitate, cea mai mare sărbătoare a anului este ziua de naştere a lui Visarion, 18 august. Sectanţii din Siberia spun că urmează apocalipsa, iar singurii supravieţuitori vor fi credincioşii Bisericii Ultimului Testament. Cei care vor moşteni, de altfel, şi „pământul promis”.

Lume pestriță

Adepții cultului sunt muzicieni ruși, actriţe, profesori, medici, foști colonei ai Armatei Roșii, un fost ministru din Belarus, precum și un număr tot mai mare de oameni din Europa de Vest.

Secta se hrăneşte cu fructe de pădure, nuci și ciuperci, adunate din pădure. În schimbul obiectelor artizanale pe care le produc, ei primesc legume, hrişcă și orz din satele din apropiere.

Visarion şi-a strâns miile de adepţi într-o zonă izolată din Siberia pentru a crea un fel de Arcă a lui Noe, care să salveze omenirea de un cataclism pe care omul este pe cale să-l provoace.

„Biserica Ultimului Testament” nu trăia însă complet ruptă de lume, primind în mod regulat vizite ale presei.

Visarion îşi crease o anumită notorietate în Rusia, iar unii dintre adepţii săi veneau din Europa Occidentală.

Discipolii lui Visarion, care duc un trai autosuficient, spun că trăiesc în comuniune cu natura şi refuză carnea, alcoolul şi tutunul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol