30 aprilie 2024, 20:00

ITALIA: Românul Mihai Drăgușanu, premiat pentru dezvoltarea unui costum exoscheletic revoluționar

Născut la Piatra Neamț, Mihai Drăgușanu este cercetător și asistent universitar la Universitatea din Siena, în regiunea italiană Toscana.

Tânărul în vârstă de 30 de ani a obținut prestigiosul premiu „Most Promising Researcher In Robotics and Artificial Intelligence”, decernat în cadrul evenimentului RomeCup2024, care s-a desfășurat în capitala Italiei.

La concurs au participat peste 250 de candidați, evaluați de un juriu format din academicieni și reprezentanți ai lumii tehnico-științifice italiene.

Proiectul ambițios al lui Mihai Drăgușanu își propune să creeze un costum exoscheletic modular pentru membrele superioare, care să ajute persoanele afectate de ictus, probleme de motricitate sau distrofie musculară, utilizând tehnici inovative în proiectare și control, o fuziune între robotică și inteligență artificială.

„Dispozitivul medical este un fel de costum robotizat, care folosește inteligența artificială (AI) pentru a interpreta intențiile pacientului și pentru a monitoriza constant starea fizică a membrelor superioare printr-un sistem de tracking și un algoritm de control integrat. Apoi, datele colectate sunt transmise către Cloud, pentru a permite medicilor și fizioterapeuților să urmărească progresul în timp real prin aplicații pe telefon sau pe calculator. În prezent, „mănușa” care face parte din dispozitiv se află în Franța, unde experții de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) realizează teste direct pe persoane care au suferit AVC, pentru a reuși să facă studii ulterioare pentru reactivarea funcțiilor pierdute ale creierului. Partea pentru încheietura mâinii, însă, se află la Siena și este în fază de testare”, a declarat Mihai Drăgușanu pentru agenția de presă Rador Radio România.

„Nu trebuie să ne fie frică de inteligența artificială, ci trebuie să fim educați și formați să știm să o utilizăm în favoarea noastră, deoarece este o armă foarte puternică. Piața muncii nu cred că se va schimba foarte mult, pentru că sunt anumite lucruri pe care inteligența artificială nu va fi capabilă să le reproducă, va fi nevoie de oameni în continuare. Prin urmare, trebuie să se învestească mai mult în educație și în formarea tinerilor. IA este un instrument prin care umanitatea poate evolua”, a adăugat tânărul de origine română într-un interviu acordat Oanei Avram.

Mihai Drăgușanu s-a mutat în Italia împreună cu familia, pe când avea 8 ani, iar după studiile liceale am urmat Facultatea de Inginerie Informatică și Științe Matematice la Universitatea din Siena, unde a devenit asistent universitar.

Ulterior, a urmat un master în Robotică și Automatizări și un doctorat în Inginerie Mecatronică.

„Eu însumi sufăr de distrofie musculară și, din acest motiv, am creat dispozitivul, pe care l-am testat personal. Ideea a venit pentru a ajuta și alți pacienți să fie autonomi și să nu meargă des la centrele de recuperare. Poate fi fundamental pentru multe persoane cu dificultăți de motricitate, boli degenerative, distrofie musculară, dar și pentru pacienții afectați de ictus.

Când am început studiile de doctorat, am lucrat mereu cu exoschelete rigide, dar m-am gândit că trebuie să fac ceva să le optimizez, și am reușit să realizez unul „moale”, pentru a facilita utilizarea și reabilitarea. Astfel, „costumul medical” propus de mine are doar câteva sute de grame și este foarte ușor de purtat, fiind confecționat dintr-un material elastic. Este format din mână, încheietură, spate, toate articulațiile brațului superior și poate fi controlat cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și prin aplicații pe telefon și pe computer. Două aspecte din dispozitiv – spatele și cotul – sunt încă în fază de dezvoltare”, a explicat Mihai Drăgușanu.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol