25 aprilie 2024, 21:11

Italia vrea să înscrie Civita – orașul care moare – în patrimoniul UNESCO

A te numi „Orașul pe moarte” s-ar putea să nu pară cel mai bun mod de a atrage vizitatori, dar Civita a învățat să-și câștige existența din moarte.

Și a rezistat morții definitive de atât de mult timp încât Italia a numit-o pe ea și zona înconjurătoare de stânci și văi stricte cunoscute sub numele de „tărâmuri” ca fiind un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, transmite Reuters. Cu secole în urmă, orașul era mult mai mare și legat printr-un drum de alte așezări. Dar alunecările de teren, cutremurele, fisurile și eroziunea i-au redus dramatic dimensiunea și l-au lăsat așezat spectaculos pe o culme răzleață.

Iarna, când norii sunt la altitudine joasă, Civita arată asemenea unui castel plutitor.

Într-o zi senină, stânca pe care este aşezat, arată asemenea unei felii dintr-un tort cu mai multe straturi. Argila provenind de la o mare interioară care a existat cu un milion de ani în urmă susţine straturi compacte de cenuşă şi magmă apărute în urma unor erupţii vulcanice succesive.

Trecutul, prezentul şi viitorul oraşului Civita reprezintă materialul ideal de studiu pentru orice geolog, iar o alunecare de teren majoră, care s-a produs în anul 1114, se află încă în studiu şi în ziua de astăzi.

Timp de trei milenii, eroziunea regresivă a redus practic Civita la un singur nucleu, din care a mai rămas piaţa şi câteva străzi în jurul acesteia”, a spus Luca Costantini, de 49 de ani, unul dintre geologii care face parte din proiectul de monitorizare şi încetinire a procesului de eroziune. În caverne subterane săpate într-o stâncă dintr-o rocă vulcanică moale, denumită tufo, zidurile sunt susţinute cu ajutorul unor bare metalice.

Sloganul nostru este ‘rezistenţă’ întrucât Civita a fost fondată de etrusci, a dăinuit în timpul perioadei romane şi a întregii perioade medievale pentru a ajunge aşa cum este în prezent”, a spus Luca Profili, de 32 de ani, primarul comunei Bagnoregio, de care aparţine Civita.

„Locul acesta este atât de fragil”, a spus el. Fragilitatea este măsurată parţial de un „extensometru”, o vergea externă telescopică care detectează mişcarea. Ceea ce s-a păstrat până astăzi din Civita datează în mare parte din perioada medievală şi are aproximativ 152 de metri lungime şi 90 de metri lăţime, echivalentul a mai puţin de două terenuri de fotbal. Piaţa principală este de mărimea unui teren de baschet.

Purtătorul de cuvânt al primarului, Roberto Pomi, a precizat că Italia a înaintat propunerea de includere în Patrimoniul Mondial în ianuarie şi preconizează ca UNESCO să ia o decizie în iunie anul viitor.

Sursa foto: pixabay.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol