1 mai 2024, 20:38

Iulie 2023, luna cea mai fierbinte din ultimii 120.000 de ani

Pe măsură ce zone vaste de pe 3 continente sunt afectate de temperaturi ce cresc vertiginos, iar oceanele se încălzesc la niveluri fără precedent, oamenii de știință de la două autorități climatice globale raportează, chiar înainte de încheierea lui iulie, că luna aceasta va fi de departe cea mai fierbinte de când s-au instituit măsurători și poate chiar cea mai dogoritoare din ultimii 120.000 de ani, conform proiecțiilor și datelor culese din corali, de pe fundul oceanelor și din inelele trunchiurilor de copaci.

Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM) și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au transmis într-o declarație comună că este “extrem de probabil” ca în iulie să fie doborât recordul pentru cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată.

Datele folosite pentru monitorizare datează din 1940, dar unii cercetători, inclusiv cei de la Copernicus, consideră că aceste temperaturi sunt cele mai ridicate înregistrate de planetă în ultimii 120.000 de ani, având în vedere mileniile de date climatice extrase din inele de copaci, recife de corali și miezuri de sedimente de adâncime.

“Nu trebuie să așteptăm sfârșitul lunii pentru a ști acest lucru. În cazul în care nu începe o <mini eră de gheață> în următoarele zile, iulie 2023 va doborî toate recordurile de temperatură. Schimbările climatice sunt aici. Este înfricoșător, și este doar începutul. Era încălzirii globale s-a încheiat și a sosit era fierberii globale”, a declarat șeful ONU, Antonio Guterres.

Temperaturile extreme înregistrate în „luna lui cuptor” sparg recordurile cu o marjă semnificativă, au anunțat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene și Organizația Meteorologică Mondială, într-un raport publicat joi, citat de CNN.

Potrivit documentului, tocmai am trecut prin 3 săptămâni consecutive cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată și aproape sigur cele mai încinse 3 săptămâni din ultimii peste 100.000 de ani.

De obicei, aceste recorduri care urmăresc temperatura medie a aerului în întreaga lume sunt doborâte cu sutimi de grad. Dar temperatura pentru primele 23 de zile din iulie a fost în medie de 16,95 grade Celsius (62,51 Fahrenheit), cu mult peste recordul anterior de 16,63 grade Celsius (61,93 Fahrenheit) stabilit în iulie 2019, potrivit raportului.

Oamenii de știință s-au raportat la înregistrări făcute încă din 1940, dar mulți cercetători, inclusiv cei de la Copernicus, spun că este aproape sigur că aceste temperaturi sunt cele mai ridicate pe care le-a resimțit planeta în 120.000 de ani. Ei folosesc informațiile despre cum s-a schimbat clima pe parcursul a mii de ani culese din trunchiurile copacilor, din recifele de corali și din sedimentele oceanice.

„Sunt cele mai ridicate temperaturi din istoria omenirii”, a declarat directoarea adjunctă a centrului Copernicus, Samantha Burgess.

Chiar dacă OMM nu a anunțat direct recordul, așteptând până la disponibilitatea tuturor datelor finalizate în luna august, potrivit unei analize a Universității germane din Leipzig publicată joi,  recordul deținut de luna iulie 2019 va fi acum doborât, cu o diferență de cel puțin 0,2 grade Celsius.

De asemenea, se estimează că luna iulie 2023 va depăși limita de 1,5 grade Celsius peste perioada preindustrială, OMM confirmând că primele trei săptămâni ale lunii au fost cele mai calde înregistrate vreodată. În mod normal, temperatura medie globală pentru luna iulie este de aproximativ 16 grade Celsius. Dar în luna iulie a acestui an a crescut la aproximativ 17 grade Celsius.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol