7 august 2020, 6:39

Ivan Patzaichin, cel mai titrat canotor român din toate timpurile a fost premiat cu Colanul de Aur

Ivan Patzaichin se poate mândri cu o nouă distincție în palmaresul său. Aseară, cel mai titrat canotor român din toate timpurile, a primit cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Casa Olimpică.

Premiul i-a fost oferit de preşedintele COSR, Mihai Covaliu, fostul sportiv fiind aplaudat în picioare de membrii COSR: „Puteam organiza un alt eveniment pentru Ivan, dar era normal să îl sărbătorim aici, în mijlocul familiei, în mijlocul olimpismului. Ivan Patzaichin aparţine acestei familii şi este un membru de bază al olimpismului românesc prin tot ceea ce a reuşit să obţină de-a lungul timpului. Ivan a atins perfecţiunea nu o dată, ci de mai multe ori. Viaţa lui este un tablou extrem de valoros pe care noi suntem onoraţi să îl avem în patrimoniu. Ca atare azi Ivan Patzaichin primeşte cea mai mare distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Colanul de Aur. Îi ofer cu deosebită onoare şi respect această distincţie, îţi mulţumim, Ivan”, a spus Covaliu.

Profund impresionat de solemnitatea momentului, Ivan Patzaichin a afrimat că va rămâne în continuare alături de mişcarea olimpică: „Mulţumesc Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, este un moment extraordinar pentru mine. Niciodată nu e prea târziu să primeşti ceea ce meriţi. Iar eu spun că merit, pentru că am fost alături toată viaţa mea de mişcarea olimpică. Am început în 1968 cu o medalie de aur şi am încheiat cariera de sportiv tot cu aur. Am fost la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice ca sportiv şi alte 5 ca antrenor. Am fost membru în Comitetul Executiv al COSR şi vicepreşedinte în mai multe rânduri. Dar eu rămân alături de mişcarea olimpică în continuare şi o promovez în special în rândul copiilor”, a precizat Patzaichin.

Cel mai titrat canotor român din toate timpurile

Drumul campionilor nu este niciodată unul lin, lipsit de suișuri sau coborâșuri. Ivan Patzaichin a știut însă cum să treacă printre greutățile întâmpinate de-a lungul carierei și să se bucure de momentele în care eforturile i-au fost apreciate.

A participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice (1968, 1972, 1980 şi 1984), unde a reușit să adune patru medalii de aur și trei de argint. Are în palmares 22 de medalii câștigate la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale de kaiac-canoe, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz. Acesta mai are și o medalie de aur la Campionatele Europene, în 1969, deoarece ulterior competiţia a fost suspendată până în anul 1997.

Ivan Patzaichin este Maestru Emerit al Sportului şi Antrenor Emerit.  Acesta a mai primit în 1990 din partea Comitetului Internaţional Olimpic cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină. În anul 2000 a fost onorat prin Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în gradul de Ofiţer , iar în 2010 a fost distins cu Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”.

Acum în vârstă de 69 de ani, Ivan Patzaichin se ocupă de Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23”, organizaţie implicată în promovarea ecoturismului şi a zonelor din Delta Dunării.

Sursă Foto: larevista.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.