20 aprilie 2024, 1:59

Efect al izolării: criză de sănătate mintală nediagnosticată în rândul noilor mame

Noile mame din Marea Britanie au experimentat rate îngrijorător de mari de depresie și anxietate în timpul primului blocaj, a dezvăluit un studiu. Unul dintre principalii factori a fost impactul psihologic al măsurilor de distanțare socială. Studiul a examinat experiențele psihologice și sociale a mai mult de 600 de femei cu copii cu vârste de la zero la 12 săptămâni, în timpul primului blocaj din Regatul Unit.

Autorii au vrut să înțeleagă ratele de prevalență ale depresiei și anxietății materne relevante din punct de vedere clinic. Este vorba despre mamele care au obținut un scor peste un anumit prag la chestionarele utilizate în mod normal de către medici atunci când evaluează și diagnostichează condițiile de sănătate mintală. Ratele obișnuite de depresie și anxietate post-partum în Marea Britanie sunt de aproximativ 15%. Sondajul a constatat rate similare, 11% dintre femei raportând că au avut deja un diagnostic clinic actual de depresie și 18% au raportat un diagnostic clinic existent de anxietate.

Apoi s-a constatat însă că o proporție mult mai mare se confrunta cu depresie și anxietate, dar pur și simplu nu aveau încă un diagnostic clinic formal. Astfel, 43% dintre femei au îndeplinit criteriile pentru depresia relevantă clinic și 61% au îndeplinit criteriile pentru anxietate.

O perioadă dificilă

Analiza a constatat că impactul psihologic perceput al distanțării sociale a fost principalul factor care a influențat sentimentele de depresie și anxietate. Perioada postnatală timpurie este un moment de vulnerabilitate pentru depresie și anxietate, dar studiul arată că sănătatea mintală maternă după naștere este compromisă și mai mult atunci când este combinată cu stresul pandemiei.

În timpul primului blocaj din Marea Britanie, în martie 2020, proaspetele mame au suferit perturbări majore de îngrijire și sprijin. Acestea au inclus accesul redus la serviciile de sănătate postnatale, cum ar fi întâlnirile cu doctorii, consilierea pentru alăptare și verificările periodice ale bebelușilor. Noile mame au redus sprijinul social din partea familiei și a prietenilor, din cauza restricțiilor. De asemenea, partenerii nu au putut sprijini mamele în timpul travaliului și al nașterii copilului lor, din cauza restricțiilor de vizitare la spital.

Un aspect pozitiv care poate fi extras din cercetare este că mai mult de 80% dintre femei nu au experimentat modificări în ceea ce privește modul în care au simțit relația lor cu copilul lor. Poate că acest lucru indică faptul că, în ciuda tuturor întreruperilor și restricțiilor întâmpinate, relația mamă-copil rămâne stabilă. Acest lucru ar trebui să ofere un mic confort acelor familii care așteaptă să revină o anumită formă de normalitate în viața lor.

Foto: Oleg Sergeichik on Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol