8 iunie 2022, 16:42

„Izolare într-o serie de stări liminale” – instalație artistică despre izolare și istoria clădirii Malmaison

„Izolare într-o serie de stări liminale”, instalație performativă în sit real, care explorează fenomenul izolării conectat cu istoria complexă a clădirii Malmaison, fostă garnizoană militară, tribunal politic și centru de detenție temporară pentru militari și intelectuali, va avea premiera pe 11 noiembrie la /SAC @ MALMAISON, la ora 18:00 și va fi urmată de alte trei reprezentații pe 12, 13 și 14 noiembrie, în același spațiu.

Imagini, interviuri, cronici și mărturii ale corpurilor care au trecut prin Malmaison stau la baza instalației performative. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

Demers performativ, vizual și arhitectural ce conectează fragmente din istoria complexă a clădirii Malmaison cu situația corpului din prezent, „Izolare într-o serie de stări liminale” este o lucrare colectivă ce folosește extrase din texte de Egon Balas, Mircea Damian, Augustin Vișa și Corneliu Coposu. Proiectul vorbește despre experiența corpului în izolare, recompune memoria locului și recontextualizează istoric stări corporale familiare, lăsând loc unor fantezii despre viitor, într-un spațiu care-și pierde intenționat caracterul ceremonial, devenind o resursă accesibilă.

Coregrafa şi regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a evenimentului Bucharest International Dance Film Festival, a realizat și prezentat numeroase spectacole, instalații și filme de dans la festivaluri importante din Europa, America de Nord și de Sud. În 2021 și 2022, Simona Deaconescu este artist Forecast, sub mentoratul celebrei coregrafe Mathilde Monnier, ca parte a unei rețele globale de transfer de cunoștințe.

Clădirea Malmaison, inițial o cazarmă militară, are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 177 de ani, timp în care aici au funcționat:

  • o școală militară de ofițeri
  • un tribunal militar (în perioada interbelică)
  • centrul special de anchetă și detenție în timpul regimului lui Antonescu
  • centrul de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist.

 

Atelierele Malmaison și /SAC își propun să readucă această clădire în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga ei istorie.

Instalația face parte din proiectul “Isolation in a series of liminal states”, co-produs de Asociația Tangaj Collective și /SAC @ MALMAISON (Asociația Aiurart) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol