22 ianuarie 2022, 4:03

Jack Nicholson împlinește 82 de ani. Cele mai importante momente din cariera actorului

Jack Nicholson împlinește astăzi 82 de ani. Celebrul actor, producător, regizor și scenarist american a câștigat Premiului Oscar de trei ori, fiind nominalizat de doisprezece ori.

Născut la 22 aprilie 1937, în Neptun, New Jersey, Nicholson a fost crescut crezând că bunica sa era mama lui și că mama sa, June Frances Nicholson, era sora lui mai mare. El a descoperit adevărul în 1975 de la un jurnalist al revistei Time, care îi cerceta profilul. Cea mai lungă relație a lui Nicholson a durat 17 ani petrecuți cu actrița Anjelica Huston. În prezent are cinci copii: Jennifer Nicholson (născută în 1963); Caleb James Goddard (născut în 1970) Honey Hollman (1981); Lorraine Nicholson (1990) și Ray Nicholson (1992).

Nicholson a debutat în filmul B-Movie Killer (1958). Ascensiunea lui la Hollywood era departe si ani de zile și-a susținut cariera prin apariții în spoturi seriale de televiziune și o serie de filme Roger Corman, inclusiv The Little Shop of Horrors (1960).

Nicholson a regizat pentru prima oară Drive, El Said (1971). Înainte de aceasta, a scris scenariul The Trip (1967) și a co-scris Head (1968), un vehicul pentru The Monkees. Cea mai mare pauza a venit cu Easy Rider (1969) si portretizarea avocatului lui George Hanson, care i-a adus lui Nicholson prima nominalizare la Oscar. A cunoscut succesul în anii ’70, cu o performanță definitivă în Cinci piese ușoare (1970). Alte lucrări notabile ale lui Nicholson din această perioadă includ roluri principale în capodopera Chinatown (1974) și în filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975), al lui Roman Polanski, pentru care a câștigat primul său Oscar pentru cel mai bun actor.

Sursa okmagazine.ro

După primirea premiului Oscar, Jack Nicholson a apărut în roluri mai neobișnuite cum ar fi cel din The Last Tycoon, unde joacă alături de Robert De Niro. A jucat în westernul lui Arthur Penn, The Missouri Breaks cu scopul de a lucra alături de Marlon Brando. A urmat pentru el a doua experiență regizorală în westernul de comedie Goin’ South. În 1971, a regizat primul său film Drive, He Said.

Deși nu a fost nici măcar nominalizat pentru rolul din filmul lui Stanley Kubrick, The Shining, (1980), acesta a rămas unul din cele mai reușite roluri ale lui Nicholson. Următorul său Oscar pentru Cel mai Bun Actor în Rol Secundar i-a fost acordat pentru rolul unui astronaut retras, Garrett Breedlove, în filmul lui James L. Brooks Terms of Endearment. Nicholson a continuat să lucreze cu același profesionalism și în anii ’80, când a jucat în producții cum ar fi: The Postman Always Rings Twice (1981), Reds (1981), Prizzi’s Honor (1985) și Ironweed (1987), filme pentru care a obținut trei nominalizări la premiul Oscar.

În ultimii ani, actorul a apărut foarte rar în public, singura excepţie fiind meciurile celor de la LA Lakers. Actorul nu a mai fost implicat într-un proiect cinematografic din 2010, când a apărut în comedia „Cum ştii dacă ai noroc?/ How Do You Know”.

Nicholson a declarat anterior că se simte mai puţin motivat „să apară”. „Industria cinematografică este cel mai tare domeniu, dar eu nu mai vrea să fac decât filme care impresionează oamenii, filme despre emoţii şi oameni”, spunea actorul, potrivit gds.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.