23 septembrie 2020, 19:15

Jandarmeria, concluzii după protest și despre starea femeii-jandarm rănite aseară: Cel mai greu a fost să anunț familia

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a susținut sâmbătă o conferință de presă în care a oferit informații despre incidentele de aseară de la protestul diasporei din Piața Victoriei, numărul victimelor, pagube, dar a vorbit și despre starea de sănătate a femeii-jandarm agresată de către mulțime.

Citește și: UPDATE Protest Diaspora. Ciocniri violente între protestatari și jandarmi în Piața Victoriei FOTO

Am văzut persoane extrem de violente, iar aceste violențe au generat consecințe grave. Vorbim despre 452 de persoane asistate medical la fața locului, 70 de persoane transportate la spital. Aceste informații ne-au fost furnizate de către colegii noștri de la IGSU. Printre persoane cărora li s-a acordat asistența medicala la fața locului se află și 35 de jandarmi, dintre care 11 au fost transportați la spital. Printre ei se numără și colega noastră bătută cu bestialitate, al cărei diagnostic de prezentare la unitatea medicală a fost de suspiciune fractură de coloană cervicală. (…)Cel mai greu moment a fost sa le explicam părinților femeii-jandarm ca fata lor e posibil sa rămână paralizata.

Vă spuneam la conferința de presă pe care am avut-o joi că există foarte multe mesaje în spațiul public, în mediul virtual care îndeamnă explicit la violență, la ură și la intoleranță.Tot atunci afirmam că autoritățile nu vor tolera astfel de atitudini și nu vor sta impasibile în fața unor astfel de manifestări care sfidează legea. jandarmeria Română și-a adaptat dispozitivul astfel încât să se poată interveni în orice situație gradual și proporțional cu nivelul violențelor manifestat. Dispozitivele pe care noi le-am adoptat la mitingul de aseară au fost eminamente defensive, au fost acțiuni reactive în momentul în care forțele de ordine au fost atacate. Jandarmii din teren au avut la dispoziție mijloace individuale de apărare, tunuri de apă și alte dotări menite să le sprijine la nevoie acțiunile de restabilire a ordinii publice. majoritatea televiziunilor au surprins în direct acel grup de persoane care în jurul orei 15 a încercat să pătrundă în sediul Guvernului. Așadar intervenția Jandarmeriei a fost pe deplin justificată. Este evident pentru toată lumea că blocarea bruscă a circulației, când numărul mare de oamnei nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfășurarea protestului, urmată de ruperea cordonului de jandarmi în repetate rânduri, a fost o acțiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susține această afirmație. Ați constatat că provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă proportională menită să restabilească ordinea și liniștea publică și, concomitent, am realizat și o serie de informări în spațiile publice atât pe canalele media, cât și pe rețelele de socializare referitoare la pericolele la care se expun cei aflați în primele rânduri, care se interpunea între jandarmi și rândul doi de protestatari de unde se aurunca cu obiecte contondente. Am acționat în primă fază cu gaze lacrimogene și, ulterior, când violențele s-au întețit, s-au executat somațiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunțau intervenția în forță. Acestea au fost date în conformitate cu normele în vigoare, Legea 60 și Legea 550, pentru atenționarea oamenilor în vederea evacuării zonei și pentru avertizarea celor care manifestau violent. După cum știți, conform prevederilor legale în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenția în forță a jandarmilor. Aseară, pe baza informațiilor existente și a comportamentului agresiv a unei părți din cei prezenți în piață. jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23:11 minute(…) a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.