3 martie 2021, 2:08

Japonia. Închisoare pentru persoanele pozitive care refuză spitalizarea

Se știe cât de mult vor japonezii să organizeze Jocurile Olimpice de la Tokyo. Pentru ei este o chestiune de onoare, cât este și una financiară în egală măsură. În anticiparea evenimentului, guvernul japonez a făcut câteva modificări legislative.

S-au aprobat astfel două proiecte de lege menite să întărească eficacitatea măsurilor restrictive pentru contracararea răspândirii noului tip de coronavirus. Ceea ce ar permite, în cazul în care aceste proiecte vor fi aprobate ca atare, să fie aplicate amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea împotriva persoanelor refractare.

Închisoare pentru persoanele pozitive care refuză spitalizarea

O parte din Japonia, printre care capitala sa, se află sub starea de urgenţă declarată la începutul lui ianuarie din cauza unei puternice creşteri a numărului de cazuri de COVID-19. Totuși, contrar măsurilor luate în alte ţări, apelurile autorităţilor către populaţie de a limita ieşirile din casă şi către baruri şi restaurante de a închide mai devreme seara nu prevăd deocamdată nici o sancţiune în caz de nerespectare.

Noile proiecte de lege, asupra cărora premierul Suga a cerut dezbateri prompte, prevăd pedepse cu închisoarea ce pot ajunge până la un an pentru persoanele testate pozitiv, dar care refuză să fie spitalizate. Măsura este calificată drept „excesivă” de opoziţie. Ele fixează, de asemenea, amenzi de până la 500.000 de yeni (aproape 4.000 de euro) pentru barurile şi restaurantele ce refuză să închidă la orele 20:00, după cum se recomandă în prezent în cadrul stării de urgenţă.

Relativ ferită până acum de pandemie comparativ cu multe alte ţări, cu circa 4.700 de decese înregistrate într-un an, Japonia se confruntă cu un al doilea val de infectări care, potrivit specialiştilor, ameninţă să sufoce sistemul său spitalicesc.

Foto: unsplash.com

Citește și:

Noile tulpini agresive ale SARS-CoV-2 ar putea închide frontierele Marii Britanii. Vestea rea de la Boris Johnson


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.