20 aprilie 2024, 13:18

JOBLANDIA, proiectul care îndrumă tinerii către o carieră potrivită

“Săptămâna altfel” poate fi folosită de liceeni pentru a explora oportunități de a-și alege cariera potrivită, ajungând în mari companii prin intermediul platformei JOBLANDIA.

Asociaţia profesioniştilor în resurse umane din România a lansat recent JOBLANDIA, o platformă prin care liceenii pot avea acces mai usor la o experienţă practică în companii, în cadrul programului “Săptămâna altfel”.

Cu ajutorul platformei, HR Club a iniţiat programul “Săptămâna Joblandia pentru liceeni”, un program naţional, cu peste 50 de locaţii disponibile în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanta, Giurgiu, Alba-Iulia, Ploieşti, Timişoara, Braşov, Tg. Mures, Covasna, Lugoj, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Roman, Piteşti, Salonta, Satu Mare.

”Avem nevoie de profesie și de o orientare la 16, 17 ani” – Cristina Andone

Joblandia este o experiență de explorare pentru tinerii care își caută drumul în viață.

Merită să gândim un pas mai departe. Ne întrebăm cum vor fi copiii din generatia de azi? Joblandia este despre comunitate , nu numai despre copilul meu pe care o să-l înscriu într-o companie de top și va fi inspirat. Vorbim despre comunitate, despre clase întregi, despre solidaritate, este un cerc de bunătate. Avem nevoie de profesie și de o orientare la 16, 17 ani. Este foarte mult vorba despre integrare in viitor, despre joburile viitorului”, a spus, în emisiunea ”Serviciul de noapte cu Maria Țoghină”, de la Radio România Actualități, Cristina Andone, scriitor, trainer de creativitate și activist educațional, voluntar în proiectul Joblandia.

Inițiatorii proiectului au decis să meargă cu liceeni în companiile partenere HR Club pentru a le oferi acestora posibilitatea să aibă experiențe memorabile, întâlniri inspiraționale, interacțiuni cu alți tineri din companii, care au deja un plan de carieră.

Proiectul se derulează între 13 martie – 15 iunie. În această fază, am decis să mergem cu liceenii și un prim pas e Săptămâna altfel’. Am discutat cu Ministerul Educației pentru că în această perioadă a anului desfășoară Săptămâna altfel’ și am găsit foarte multă deschidere în ceea ce privește oferta HR Club, de a le da acces pentru vizite în companii. Începem anul acesta cu membrii noștri, fiind într-o fază pilot”, a explicat Andreea Voinea, cofondatoare Joblandia si președinta HR Club.

Companiile membre se pot înscrie on-line în platformă, iar liceele pot opta pentru un program de vizite în combinația pe care și-o doresc.

Nu se pot face înscrieri individuale, părinții care doresc o asemenea experință pentru copiii lor pot însă discuta cu dirigintele sau cu directorul, iar liceul poate înscrie în program o clasă sau mai multe.

Andreea Voinea spune că anul acesta în proiect sunt doar companiile partenere HR Club, dar de la anul proiectul va fi extins la nivel național, cu condiția asigurării unui standard al vizitei de către companii.

Proiectul își propune să ajungă și în zonele defavorizate.

“Ne dorim să fie o experiență de explorare, de integrare. Proiectul nu e doar pentru liceele de top, ne interesează să ajungem și la liceele tehnice și în zone periferice, la copiii uitați pe care îi putem salva, oferindu-le experiențe memorabile”, punctează Cristina Andone.

Iar ca obiective, organizatorii și-au propus să adune aproximativ 5000 de copii care să viziteze companiile cuprinse în program, până la sfârșitul anului școlar.

“E foarte important să ne dezvoltăm competențele pentru meseriile viitorului. Productivitatea este cheia” – Andreea Voinea

Toată industria tradițională se confruntă cu schimbările majore aduse de noile tehnologii, de aceea este nevoie de noi competențe pentru că o serie de meserii repetitive vor dispărea.

Adaptare și productivitate sunt cuvintele cheie pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

Joburile mai simple vor fi automatizate, luate de roboți și va crește importanta joburilor cu valoare adăugată mai mare. Oamenii trebuie să fie permanent deschiși să dezvolte cunoștințe, să capete competențe noi, vor crește productivitatea și salariile. Cred că productivitatea este cheia, este un reper”, spune Andreea Voinea.

Acum joburile importante sunt in industria IT, dar în câțiva ani, lucrurile se vor schimba si vor apărea alte meserii noi.

“Competentele soft sunt foarte importante iar mesajul către tinerele generații este dorința de a ne reinventa și de a învăța permanent” – Andreea Voinea, cofondatoare Joblandia și președinta HR Club.

Planurile celor două invitate ale Serviciului de noapte merg mai departe către o campanie despre despre START WORKING.

Tinerii ezită să înceapă o carieră, de aceea trebuie să le spunem despre beneficiile unei cariere, care înseamnă stabilitate, independență, asigurări de sănătate, a explicat Cristina Andone.

Cristina Andone este scriitor, trainer de creativitate și activist educațional. Este președinta fundației ”Ce Poți Face” și, din 2020, este în boardul proiectului Școala Încrederii. A publicat peste 20 de cărți, vândute sute de mii de exemplare. Ca autor-povestitor a fost invitată la Târguri de Carte din întreaga lume. A ținut ateliere de poveste în tramvai, pe trotuar, în palate vechi precum Cantacuzino, Cesianu, dar și la ICR Bucuresti, ICR Stockholm, în capela unui castel părăsit la Bonțida, în librării, galerii de artă, biblioteci naționale sau județene, iaurtării, școli și grădinițe. Până în 2030 are contracte semnate pentru încă 20 de cărți, între care povești pentru copii și un roman despre revenire – Carusel.

Cu expunere în companii de top internaționale si experiență în „managementul schimbării” in resurse umane, Andreea Voinea a gestionat două din cele mai mari transformări de resurse umane din economia românească: Petrom și BCR. Andreea Voinea este de profesie economist, are un MBA obținut in SUA, a lucrat pentru grupul financiar Barclays si timp de mai bine de cinci ani a ocupat poziții la New York, Bruxelles si Londra. Este președinta HR Club și director de resurse umane în cadrul uneia dintre cele mai mari bănci din România.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 27/28 martie 2023


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol