20 aprilie 2024, 10:28

Jocurile de logică – gimnastica creierului pentru copii

Jocul este unul dintre primele instrumente de învățare ale copilului. Este modul prin care fiecare copil descoperă lumea și felul în care aceasta funcționează. Jocul aduce conexiune, ne învață bucuria succesului și cum să pierzi cu grație. De aceea este important să acordăm alegerii jocurilor importanța cuvenită.

Jocurile de logică sunt un fel de gimnastică a creierului. Acestea antrenează rapiditatea și flexibilitatea gândirii într-un mod plăcut  printr-o serie de procese cognitive care diferă de la un tip de joc la altul.  De aceea jocurile logice sunt printre cele mai interesante și mai variate și aduc o mulțime de beneficii pentru orice vârstă. Care sunt acestea?

 Jocurile logice dezvoltă gândirea creativă

Acestea ajută creierul să se mențină alert și să producă soluții într-un mod rapid și plăcut.  Rezolvarea oricărui joc presupune implementarea unui mod de gândire diferit de cel nativ, parcurgerea unor etape sau crearea unor trasee noi sau strategii și adaptarea lor pentru a câștiga sau a finaliza jocul.

 Stimulează gândirea etapizată

Jocurile logice ajută la conștientizarea etapelor unui proces. Acestea îi învață să stabilească scopuri și să le urmărească cu răbdare. Parcurgerea unui joc presupune în același timp păstrarea unei perspective de ansamblu dar și urmărirea pașilor logici și a detaliilor pentru a ajunge la rezolvare.

 Stimulează și antrenează memoria

Ajută la asimilarea și reținerea de noi informații, într-un mod ușor și plăcut. Jocurile logice îi învață pe copii să conștientizeze jocul etapă cu etapă și să refacă, dacă este cazul, aceste etape. De asemenea le antrenează memoria prin procese logice specifice. Ei învață să compartimenteze pe bază de clasificări, opoziții, similitudini, asocieri etc.

 Cresc capacitatea de concentrare

Copii au în general o putere de concentrare destul de redusă. Acesta se dezvoltă în timp în mod natural, cu vârsta, dar și prin diferite experiențe și jocuri. Jocurile de logică sunt extrem de utile în dezvoltarea acestei capacității de a focaliza pe un scop sau o acțiune un timp mai îndelungat.

 Crește încrederea în sine și satisfacția emoțională

Toate jocurile aduc o stare de bine și relaxare, ceea ce duce, în general la o încredere mai mare în sine. Iar rezolvarea unui joc de logică confirmă capacitățile copilului și îi dă încredere în forțele proprii. Jocurile logice sunt în general modalități neinvazive și plăcute de a evalua și confirma cunoștințele copilul și abilitățile acestuia de la un moment dat. În plus îi dezvoltă abilități noi și îi dă curajul de a răspunde activ la provocări noi.

 Dezvoltă spiritul de echipă

Dacă sunt jocuri de echipă, acestea sporesc coeziunea și îi învață pe copii colaborarea interumană. Jocurile logice de echipa presupun comunicarea și stabilirea unor strategii și idei pentru un scop comun. De asemenea acestea antrenează copilul să își formeze o părere și să o susțină argumentat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol