29 martie 2024, 2:33

Jocurile video cu imagini violente, sursa unui comportament agresiv pe termen lung

Jocurile video cu acțiuni și imagini violente preferate de către adolescenți sunt asociate cu creșterea agresiunii fizice în timp, potrivit unei noi meta-analize. 

Deși majoritatea cercetătorilor din domeniu sunt de acord că jocurile video violente par să crească agresiunea fizică, o minoritate vocală continuă să conteste acest lucru. Pentru a examina problemele ridicate de controversa pe această temă, cercetătorii de la Dartmouth au efectuat o meta-analiză a 24 de studii din întreaga lume din 2010 până în 2017, cu peste 17.000 de participanți, cu vârste între nouă și 19 ani.

Toate studiile au examinat modul în care jocul video violent a afectat schimbările în agresiunea fizică reală în timp, variind de la trei luni la patru ani. Exemplele de agresiune fizică au inclus incidente cum ar fi lovirea unei persoane și s-au bazat pe auto-rapoarte ale copiilor, părinților, profesorilor și colegilor.

În plus față de furnizarea de dovezi că jocul video violent este asociat cu o agresiune sporită în timp, studiul arată, de asemenea, că acest efect pare a fi semnificativ diferit pentru grupurile etnice: cel mai mare efect a fost observat în rândul participanților albi, și nici un efect observat printre hispanici.

„Deși nici un proiect de cercetare unic nu este definitoriu, cercetările noastre au ca scop furnizarea celor mai actuale și mai convingătoare răspunsuri la criticile cheie pe acest subiect. Pe baza constatărilor noastre, simțim că este clar că jocurile video violente sunt asociate cu creșteri ulterioare ale agresiunii fizice” , a declarat autorul principal Jay G. Hull, profesor de Științe psihologice din Dartmouth, și decan asociat al Facultății de Știinte Sociale din Dartmouth, potrivit Science Daily.

Studiul se bazează pe activitatea sporită a echipei de cercetare, care investighează impactul jocurilor video asupra comportamentului copiilor, inclusiv legătura dintre jocurile video cu imagini violente și comportamentul deviant al tinerilor (de exemplu, fumatul, băutul și sexul riscant).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol