25 mai 2022, 7:40

Județele cu cea mai bătrână populație

Datele Institutului Național de Statistică arată că România în întregime îmbătrânește, dar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe. Și nu suntem deloc departe de Japonia care are vârsta medie de 45,4 ani și pe care o considerăm una dintre cele mai îmbătrânite țări.

Cele mai ”bătrâne” județe: Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caras-Severin (44 ani).

Care sunt consecințele?

Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent, iar nevoia de creștere a taxelor devine evidentă.

Îmbătrânirea populației impinge autoritățile locale – ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale – să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor.

În județele foarte îmbătrânite cum e Teleormanul, nu prea poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionare) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Mai multe pe HotNews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol