13 iulie 2024, 5:57

Julian Assange, declarat liber de justiţia din SUA după ce a pledat vinovat

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost declarat „liber” de justiţia americană, miercuri, 26 iunie, la finalul unei proceduri de recunoaştere a vinovăţiei de încălcare a legii spionajului ca parte a unui acord cu Departamentul de Justiţie al SUA.

În cadrul unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, fostul informatician în vârstă de 52 de ani, acuzat de divulgarea a sute de mii de documente clasificate americane în anii 2010, a pledat vinovat pentru obţinerea şi divulgarea de informaţii privind apărarea naţională.

„Mi-am încurajat sursa”, soldatul american Chelsea Manning, care se află în spatele scurgerii masive de informaţii, „să furnizeze materiale clasificate”, a recunoscut miercuri în faţa instanţei Julian Assange, potrivit Agerpres.

„Puteţi părăsi această sală de judecată ca un om liber”, a declarat judecătoarea Ramona V. Manglona la finalul audierii scurte ce a avut loc la tribunalul federal american din Saipan, în Insulele Mariane de Nord.

În conformitate cu termenii acordului de recunoaștere a vinovăției, Julian Assange a fost condamnat la o pedeapsă deja acoperită de cei cinci ani petrecuţi în detenţie provizorie.

Julian Assange, zbor către Australia

Assange părăsise luni Marea Britanie, unde a petrecut cinci ani în detenție, pentru a fi judecat la tribunalul federal din Saipan, în Insulele Mariane, un mic teritoriu american din Pacific, după ce a acceptat principiul unei pledoarii de vinovăţie.

La scurt timp după audiere, Julian Assange s-a îmbarcat într-un avion privat cu destinația Canberra, capitala Australiei, ţara sa natală. Fostul informatician a plecat din Saipan – cea mai mare insulă din Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, teritoriu neîncorporat al SUA în Oceanul Pacific – în jurul orei locale 12:10 (2:10 GMT).

Avionul este acelaşi cu cel cu care cântăreaţa Taylor Swift a zburat din Tokyo în Statele Unite ale Americii pentru Super Bowl în luna februarie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol