19 aprilie 2024, 4:16

Jumătate de milion de români ar fi trecut deja prin infecția cu noul coronavirus

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS), profesorul Alexandru Rafila susține că este probabil ca „circa jumătate de milion de oameni din România să fi trecut deja prin infecția cu noul coronavirus”.

Cazuri diagnosticate

Într-o intervenție la Digi24, Rafila a explicat că în momentul apariției epidemiei, numărul de cazuri diagnosticate e mai mic decât numărul real de cazuri, tocmai pentru că multe persoane sunt asimptomatice, sau se confruntă cu forme ușoare care nu necesită intervenția medicală.

„Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5% şi asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 şi 10, între numărul de cazuri diagnosticate şi numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate ţările care şi-au încheiat studiile de seroprevalenţă. Al nostru este în curs de desfăşurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalenţă, adică persoane care au trecut prin infecţie în România”, a declarat Rafila la Digi24.

Imunizarea în masă

În ceea ce priveşte imunizarea în masă, „suntem foarte departe” de acest fapt, este de părere profesorul Rafila.

„Nicio ţară nu este într-o astfel de situaţie. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecţii cu coronavirus nu depăşesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populaţie trecută prin infecţie, iar lucrul acesta s-ar întâmplă în câţiva ani de zile. Sperăm că această cifră să fie obţinută prin vaccinare şi nu prin îmbolnăvire”, a precizat profesorul Rafila.

Seroprevalența

Atunci când se estimează prevalența, oamenii de știință folosesc una dintre principalele două abordări. Fie testează un eșantion de populație pentru anticorpi și raportează direct acele cifre, fie fac prognoze bazate pe modele matematice. Aceste variante dau, însă, estimări foarte diferite.

O cercetare făcută la Universitatea Toronto din Canada a evaluat datele testelor de sânge prelevate de la oameni din toată lumea și a ajuns la concluzia că proporția celor care au avut virusul variază mult de la țară la țară.

Mister total

Nu știm de ce se întâmplă asta. Ar putea fi diferențe date de vârsta populației, de starea ei de sănătate sau de răspândirea zonală a fiecărei populații. Sau de politicile aplicate pentru a controla transmiterea virusului. Dar foarte probabil sunt și diferențe date de metodologie și de folosirea testelor.

Studiile pe bază de anticorpi au indicat că numai 14 la sută din populația Marii Britanii a avut COVID-19, în timp de în Suedia prevalența a fost de 19 la sută, iar în Yemen de numai 3 la sută. Însă aceste testări exclud depistarea de celule T.

Dacă acestea se vor dovedi un indiciu valabil pentru a depista infecțiile, numărul celor infectați ar putea fi mult mai mare – potențial apropiat de cel care dă imunitatea de grup, în anumite regiuni – însă acest aspect este încă amplu disputat de oamenii de știință.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol