7 septembrie 2023, 11:30

Jumătate dintre persoanele din Africa şi Asia care vin legal să muncească în România pleacă în scurt timp, în mod fraudulos, în alte state

Jumătate dintre persoanele din Africa şi Asia care vin legal să muncească în România pleacă în scurt timp, în mod fraudulos, în alte state din occident. Asta în timp ce muncitorii calificaţi români sunt respinşi de firmele care angajazează, din cauza pretenţiilor salariale, relatează Radio România Actualități.

Companiile românești care insistă să angajeze străini se plâng de faptul că mulți dintre muncitori aduşi de intermediari la muncă din Sri Lanka, Bangladesh sau Pakistan, stau pentru scurt timp la muncă, după care fug înspre vestul Europei, ascunși în special în auto-marfare sau chiar pe jos, peste zona verde dintre România și Ungaria.

Potrivit declarațiilor directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Arad, Marinel Henteş, companiile, pentru a aduce muncitori străini trebuie să anunțe AJOFM cu privire la posturile disponibile.

Săptămânal, sunt trimiși câte 1.000 de candidați români spre aceste posturi, dar în proporție de 98% aceștia sunt respinşi, sub pretextul că nu sunt potriviți pentru post.

Din punctul de vedere al directorului Marinel Henteș, există o discriminare împotriva muncitorilor români, de vreme ce companiile își doresc în mod evident să importe forță de muncă în detrimentul angajării românilor din cauza diferenței de salarii.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol