29 martie 2024, 11:34

Jurnalista Marina Ovsianikova a refuzat oferta de azil a lui Macron. Ce spune ea despre „spălare pe creiere” din Rusia, într-un interviu CNN

Jurnalista rusă Marina Ovsianikova, care a devenit cunoscută pentru protestul său antirăzboi după ce a apărut într-un buletin de ştiri pro-Kremlin pentru a denunţa ofensiva din Ucraina, a refuzat oferta de azil a preşedintelui francez Emmanuel Macron. Ea a declarat că nu vrea să îşi părăsească ţara.

Preşedintele Macron declarase marţi că Franţa este dispusă să ofere protecţie consulară jurnalistei Marina Ovsianikova, fie la ambasadă, fie acordându-i azil, scrie Huffington Post.

„Nu vreau să părăsesc ţara”

„Nu vreau să părăsesc ţara noastră. Sunt patrioată, fiul meu şi mai mult. Nu vrem să plecăm sub nicio formă, nu vrem să mergem nicăieri”, a spus jurnalista în vârstă de 43 de ani într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel.

„Este un război împotriva unui popor frate! Nicio persoană sănătoasă nu poate accepta acest lucru”, explică jurnalista născută la Odesa, în Ucraina, dintr-un tată ucrainean şi o mamă rusoaică.

„Majoritatea oamenilor care lucrează pentru televiziunea naţională înţeleg foarte bine ce se întâmplă. Ştiu prea bine că fac ceva greşit. Nu sunt propagandişti convinşi, de multe ori sent orice altceva decât propagandişti!”, a adăugat ea.

„Ei duc o luptă interioară constantă între munca lor şi propria busolă morală (…) Dar colegii trebuie să îşi hrănească familiile, ştiu că în climatul politic actual nu îşi vor găsi un alt loc de muncă”, precizează jurnalista, care s-a declarat fericită că mai mulţi jurnalişti ruşi de la canalele publice şi-au dat demisia în ultimele zile în semn de protest faţă de restricţionarea informaţiilor.

Interviu CNN

Într-un interviu acordat miercuri seară postului CNN, jurnalista a povestit mai multe jurnalistei Christiane Amanpour.

„Mi-am dat seama că viaţa mea s-a schimbat într-un mod irevocabil. Sper să nu fiu acuzată penal. (…) La acest moment nu sunt foarte îngrijorată, pentru că a fost amendă administrativă. Dar este o anchetă penală în curs şi nu ştiu ce se va întâmpla”, a declarat Marina Ovsianikova la CNN.

Ea a povestit cum s-a decis să protesteze, spunând că a fost un gest „spontan”, dar se gândea de „destul de mult timp” la acel gest.

„A fost un simţ crescând al lipsei de satisfacţie, care a crescut an de an şi am ajuns la un punct fără întoarcere, în care pur şi simplu nu am mai putut să rămân tăcută”, a povestit angajata televiziunii ruse.

“Viaţa ni s-a schimbat peste noapte”

„În Rusia toată lumea e speriată de ce se întâmplă, e confuză. Viaţa ni s-a schimbat peste noapte”

Pe de altă parte, jurnalista mărturiseşte că jumătate dintre ruşi au „creierul spălat” de propagandă şi că are membri în familie, pe mama ei chiar, care repetă frazele propagandei.

„Societatea în Rusia e împărţită în două”

„Societatea în Rusia e împărţită în două: jumătate sprijină războiul, cealaltă jumătate nu. Cei care sprijină războiul se uită la televiziunile de stat. Propaganda de stat le-a spălat creierele, pentru că propaganda de stat lucrează de dimineaţă până seară. (…) Am vrut să arăt lumii că majoritatea ruşilor sunt împotriva războiului şi că chiar dacă cred ce spune propaganda, sunt pacifişti, urăsc războiul. În Rusia toată lumea e speriată de ce se întâmplă, e confuză. Viaţa ni s-a schimbat peste noapte, ruşii sunt chiar speriaţi de ce se întâmplă şi chipurile lor arată teamă şi confuzie”, spune ea.

Cât despre viitorul său, Marina Ovsianikova declară: „Nu pot spune ce voi face mâine”.

Marina Ovsianikova a povestit că „înţelege perfect” ceea ce trăiesc ucrainenii, pentru că a trăit în Cecenia şi se afla în Groznâi, pe atunci atacat de ruşi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol