29 martie 2024, 14:46

Jurnalul și atelierul de creație a tinerei artiste, Alexandra Bălănuță

Alexandra Bălănuță, proaspăt mămică și tânără artistă, absolventă a Universității Naționale de Arte București, secția Artă murală. Cea mai mare pasiune a sa este să decoreze diverse obiecte de vestimentație, să realizeze ilustrații și tablouri, jonglând între atelier și viața cu bebe.

Nanatelier, nu este doar un simplu spațiu de desfășurare a lucrărilor. În acest atelier de creație plin de culoare, găsim o relație strânsă între dragostea de mamă și armonia unor picturi desăvârșite. Tot acest tablou fabulos, a fost dezvoltat într-un interviu extrem de plăcut cu frumoasa mămică!

sursa: facebook.com

Atelierul meu este un jurnal artistic, o expoziție permanent deschisă online, în care prezint ceea ce lucrez și îmi fac povestea cunoscută. […] Fiind specializată pe arta murală, cel mai important pentru mine pe viitor, este să ajung să creez artă direct în spațiul public, pe clădiri, monumente, etc. 

Povestește puțin despre pasiunea ta în ceea ce privește arta. Cum ai ales acest drum?

Drumul acesta mi l-am croit de mică. Încă din copilărie îmi petreceam foarte mult timp desenând și pictând, iar părinții mei au observat asta și și-au dorit să îmi sprijine pasiunea, să ajung să fac o carieră din asta. M-au înscris la liceul de arte din oraș și de acolo am tot continuat.

Pictura este un mare atu al tau. Ți-ai dorit să realizezi o expoziție cu lucrările tale?

Cred că fiecare artist și-ar dori să se facă văzut, să își expună lucrările pentru a avea un impact în lumea din jur și pentru a desăvârși relația creator-public. Am avut norocul de a fi inclusă în câteva expoziții de grup în timpul facultății. Fiind specializată pe arta murală, cel mai important pentru mine pe viitor, este să ajung să creez artă direct în spațiul public, pe clădiri, monumente, etc.

Cum s-a născut ideea de a transpune arta, pe materiale precum: pantofi, genți, haine și diverse obiecte decorative?

Inițial, a fost o propunere din partea cuiva care aprecia felul cum pictez. Am pictat câteva perechi de pantofi și mi-am dat seama că îmi place foarte mult să lucrez pe piele, să decorez. După ce am rămas însărcinată, mi-am dat seama că e o activitate care să mă și bucure și pe care să o și pot face în timpul liber rămas.

Care este tehnica unei astfel de picturi? Ce rezistență are în timp? Există metode de întreținere a picturii pe pantofi/genți/haine?

Pe piele (pantofi, genți), pictez cu vopsea acrilică, extrem de rezistentă și vibrantă. Pictura este dată în 1-2 straturi suprapuse de culoare păstoasă, diluată cât pentru a fi ușor de aplicat, iar la final dau un strat de spray acrilic mat. Rezistă foarte bine în timp, nu se deteriorează în contactul cu apă/umezeală, singura problemă fiind dacă este zgâriată, dar orice suprafață din piele va fi deteriorată prin zgâriere. Pe haine se folosesc pigmenți speciali de textile, culori aplicate în strat subțire, diluat bine. La final, pentru fixare, se calcă pe dos. Textilele pictate trebuiesc spălate la temperatură mică și călcate întotdeauna pe dos.

sursa: facebook.com

Cum s-a format Nanatelier? De cât timp s-a deschis și ce reprezintă?

Nanatelier s-a format anul trecut, în iarnă, din dorința de a face din pasiunea mea o profesie, de a putea lucra de acasă alături de copilul meu și inspirată fiind din exemplele multor mame talentate care fac parte din Asociația Work at Home Moms Romania. Nanatelier este un jurnal artistic, o expoziție permanent deschisă online, în care prezint ceea ce lucrez și îmi fac povestea cunoscută.

sursa: facebook.com

Ce impact au crețiile tale asupra celor ce te urmăresc?

Lumea este foarte receptivă la acest tip de artă, manualitatea obiectelor „pe comandă” a dispărut de la o vreme și mă bucur să văd că oamenii au început să caute să își personalizeze lucrurile importante din viața lor. Cred că asta denotă o nevoie estetică a omului, că nu se poate mulțumi doar cu obiecte în serie, lipsite de o amprentă personală.

sursa: facebook.com

Cum pot lua contact iubitori de artă, fashion și design cu Nanatlier?

Mă pot găsi pe pagina mea de facebook Nanatelier, unde postez ce mai iese din acest atelier personal.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol