18 aprilie 2024, 20:42

Khalid Inayeh, la ”Ediția de dimineață”, despre meșteșug, artă și mai ales dragoste

Este în România din 1982, a venit aici la studii. A plecat din țară de câteva ori, dar pentru perioade scurte. Este un loc cu care el a simțit că vibrează, după cum recunoaște, și ține să sublinieze că asta și datorită faptului că și-a făcut o familie foarte rapid, în primul an de la venirea în România.

Khalid este arhitect, a absolvit Univ. Ion Mincu, după ce a fost trimis aici cu o bursă oferită de statul iordanian. Khalid s-a născut într-o tabără de refugiați din Iordania, unde tatăl său era profesor. În anii ‘80 a ajuns la Timișoara, apoi la București, unde a absolvit Universitatea de Arhitectură.

După ce părinții s-au căsătorit, tatăl său a lucrat ca profesor într-o tabără de refugiați din Iordania, așa că și-a întemeiat familia acolo. Khalid mai are 3 frați și 4 surori și 34 de nepoti – toți locuiesc în Iordania.

El a ales în ultimii ani să pună iubire acolo unde e în general și ceva ură. Îi ajută pe oameni care nu sunt neapărat întotdeauna iubiți să câștige un pic de iubire. Se ocupă cu remodelarea imaginii unei comunități etnice: rromii. A pornit de acolo, dar nu se mărginește doar la rromi.

A avut un prieten adevărat, care este rrom, și cu care s-a gândit ce pot face pentru a scoate ce e mai bun din acești oameni în văzul lumii. ”Ne-am dat seama că dacă le dai să facă ceea ce știu ei mai bine, și ei sunt fericiți, și toată lumea este fericită”, spune Khalid Inayeh, invitatul de duminică al lui Lucian Mîndruță, la emisiunea ”Ediția de dimineață” de la Digi24, începând cu ora 10:30.

Proiectul său este cu meșteșuguri – Mesteshukar ButiQ. Este o întreprindere socială, al cărei scop este de reinterpretarea meșteșugurile tradiționale rrome, prin folosirea meșteșugurile tradiționale și metodelor vechi pentru a produce obiecte moderne. În prezent lucrează meșteșugari, artiști și meșteri, designer de bijuterii; lucrează rromi, dar și oameni de alte etnii.

”Avem foarte puține informații despre meșterii romi, meșteșugurile și abilitățile lor. Ele reprezintă o moștenire culturală, care poate contribui la schimbarea atitudinilor față de rromi”, este mărturia de credință afișată pe site-ul Meșteshukar ButiQ.

MBQ și-a asumat rolul de narator social în reprezentarea meșteșugului rrom, oferind opurtunități de muncă familiilor rrome.

Cu sprijinul Parteneriatului Roma pentru Fundația ERSTE, MBQ [Meșteshukar ButiQ] a revizuit multe dintre aceste meșteșuguri tradiționale și a dezvoltat colecții contemporane de bijuterie, fashion și home decor în colaborare cu designeri internaționali și locali.

Mesteshukar ButiQ a reușit să depășească granițe și să reformuleze  o viziune nouă asupra meșteșugului tradițional rrom. Haideți să îi acultăm pe Lucian Mîndruță și pe invitatul său, Khalid Inayeh, vorbind despre meșteșug și despre cât de multă dragoste trebuie pusă într-un obiect, pentru a-l face de interes.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol