29 martie 2024, 10:39

Kind reminder: ”Teambuilding”, cel mai de succes film românesc din ultimii 30 de ani, va avea o continuare

Filmul românesc ”Teambuilding”, cu Micutzu, Matei Dima şi Şerban Pavlu, a atins recordul de vânzări din ultimii 30 de ani. După succesul dobândit cu producții precum “Miami Bici”, “5GANG: Un altfel de Crăciun” și “Tabăra”, filme care au înregistrat recorduri în anul lansării, Vidra Productions revine cu un nou proiect ambițios– “Teambuilding”.

Pelicula a avut, în doar două săptămâni, încasări mai mari decât ”Avengers”, ”Joker”, ”Top Gun” sau ”Jumanji”, potrivit paginademedia.ro Din 30 septembrie până în prezent, ”Teambuilding” a încasat aproape 2,7 milioane de euro (13,2 milioane de lei). Filmul a atins un record și în privința biletelor vândute.

Până acum, cele mai vândute filme româneşti au fost ”Miami Bici” (552.238) şi ”5gang: un altfel de Crăciun” (345.747), ambele cu Matei Dima actor şi regizor.

Potrivit Vidra Productions, producătorii ”Teambuilding”, acesta este ”cel mai de succes film românesc al ultimilor 30 de ani.”

”Este destul de multă adrenalină și la etajul 9 din Pipera”

Dacă ai avut vreodată un șef, de bine sau de rău, trebuie să mergi la filmul ăsta, o să te regăsești foarte mult, ba chiar poate o să rămâi cu niște unelte pentru următorul șef peste care vei da și în special dacă ai avut nu contează ce fel de experiență ai avut sau în ce companie ai lucrat, că e o firmă de trei oameni sau o companie de 3000, o să îți regăsești colegi. Asta a fost și scopul: să pleci de acolo și să îi spui tovarășului tău mai tăntălău: bă, tu ești Onel din ”Teambuilding”, băi, tu ești Horia, ca atitudine. Am vrut să arătăm acești eroi ai capitalismului românesc, cu bune și cu rele, mai ales cu rele, și cât de plină de adrenalină poate să fie ceea ce unii ar considera o viață tristă la birou. Ai spune că nu se întâmplă prea multe chestii, sau că oamenii nu-și trăiesc viața, dar de fapt se întâmplă multe acolo: se dau cuțite, se distrug destine, se leagă relații, este destul de multă adrenalină și la etajul 9 în Pipera”, explică Alex Coteț, regizorul filmului. Este invitatul emisiunii ”Ediția de dimineață”, de la Digi 24, difuzată duminica, de la 10:30.

Lucian Mîndruță i-a invitat în această săptămână pe Alex Coteț și pe Roxana Condurache, actriță, să discute despre ”facerea” unei comedii pe teme actuale, despre viața noastră, de zi cu zi, despre viața de corporatist, despre ce am devenit. Despre un limbaj pe care îl luăm ca atare și îl impunem, că e corporatist, dar care, în realitate, nu transmite ceea ce gândim. Despre ”Kind reminder” și multe altele, pe care ni le dăm unul altuia, deși în gândul nostru este altceva.

Filmul este scris și regizat de Cosmin Nedelcu (Micutzu), Matei Dima (BRomania) și Alex Coteț, iar primii doi sunt și actori.

O satiră a vieții de corporație

Ecranizarea este o satiră a vieții din corporație, care prezintă situații și întamplări amuzante dintr-un teambuilding, cu un final ce ne ajută să descoperim și latura umană a protagoniștilor. Acțiunea se desfășoară atât în București – Mind Space – dar și la munte – Hotel Belmonton, Padina, iar filmările au avut loc în perioada iulie – septembrie 2021.

Da, se înjură mult în film, au observat criticii acestuia. Dar se înjură ca în viața reală. Și-uite-așa descoperi că „taci dreacu’, că ești prost” se traduce prin „apreciez feedback-ul tău și o să-l iau în considerare”, și cam ce e, de fapt, ”kind reminder” și câte și mai câte.

Așa afli și ce înseamnă „political correctness-ul” de la birou aka „arta de a jigni pe cineva în mod diplomat, ca să nu se prindă.” Ei, și ca să aflați ce înseamnă ”kind reminder” în corporateză, mergeți la film!

Suntem o țară foarte vulgară, avem o țară în care ne dăm ”kind reminder” în trafic, la prima oră, la colegi, la vecinul cu bormașina, la prieteni, la o bere. Asta e realitatea în care trăim. Avem pe perete ”kind reminder” scris, aproape pe orice bloc”, explică Alex Coteț, susținut de Roxana Condurache, care relatează ”din teren”, din sala de cinematograf, unde publicul savurează replicile astea. ”Chiar e o artă înjurătura la români. Există persoane care chiar inventează tot felul de înjurături colorate”, adaugă Roxana.

Când ies de la film, spectactorii se împart oarecum în două tabere: ”Băi, mi-a plăcut, că e fix ca în viața reală, le zice pe șleau cum ne trăim noi viața în România, cum e într-un teambuilding”. Și ceilalți, care spun că ”băi, nu prea mi-a plăcut, că ne arată viața reală”, mărturisește Alex Coteț.

E posibil să râzi la el, dar e mai probabil să cauți care dintre personaje ești tu

”Teambuilding” îți prezintă tot felul de clișee despre corporatiști și mizeriile de la job. E posibil să râzi la el, dar e mai probabil să cauți care dintre personaje ești tu… Și asta cam doare, pe alocuri.

Regizorul ne explică simplu: realizatorii filmului vor să arate că se poate face în România o comedie precum cele la care ne uitam în adolescență, americane, și despre care ne întrebam atunci de ce nu s-or face la noi.

În filmul ăsta nu s-au băgat bani de la CNC sau cine știe ce. Sunt surse private: finanțare, investitori, sponsori, oameni care au dat bani ca el să fie posibil. Și care, cel mai probabil, vor veni și pentru următorul ”Teambuilding”. Pentru că a fost mișto primul.

Vorba lungă, sărăcia omului. Nu mai bine îi urmărim pe Lucian și invitații lui la ”Ediția de dimineață”? Aveți mai jos înregistrarea emisiunii. Distracție plăcută!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol