25 aprilie 2024, 23:46

Kissinger face apel la negocieri de pace în Ucraina. Kievul: „Domnul Kissinger încă nu a înțeles nimic!”

Veteranul diplomat american Henry Kissinger a declarat că se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina, pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, dar guvernul de la Kiev a respins comentariile sale, considerând că acestea echivalează cu „liniștirea agresorului” și a declarat că nu poate exista un acord care să implice cedarea de teritoriu, scrie Voice of America.

Kissinger, în vârstă de 99 de ani, un arhitect al politicii de detensionare a Războiului Rece față de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de Stat în timpul președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000.

„Se apropie momentul să ne bazăm pe schimbările strategice care au fost deja realizate și să le integrăm într-o nouă structură în vederea realizării păcii prin negociere”, a scris Kissinger în revista The Spectator.

„Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO.. Alternativa neutralității nu mai are sens”, a scris Kissinger.

Kissinger a declarat că în luna mai a propus o încetare a focului în cadrul căreia Rusia s-ar retrage pe linia frontului înainte de invazia din februarie, dar Crimeea ar face obiectul unor „negocieri”.

„Domnul Kissinger încă nu a înțeles nimic”

Kievul, în schimb, nici nu vrea să audă de planuri de pace în această formă. Ucraina spune că fiecare soldat rus trebuie să părăsească teritoriul său, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

„Domnul Kissinger încă nu a înțeles nimic… nici natura acestui război, nici impactul său asupra ordinii mondiale”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak pe Telegram.

„Rețeta pe care fostul secretar de Stat o cere, dar se teme să o spună cu voce tare, este simplă: liniștiți agresorul sacrificând părți din Ucraina cu garanții de neagresiune împotriva celorlalte state din Europa de Est”.

El a adăugat: „Toți susținătorii soluțiilor simple ar trebui să își amintească ceea ce este evident: orice acord cu diavolul – o pace proastă pe seama teritoriilor ucrainene – va fi o victorie pentru Putin și o rețetă de succes pentru autocrații din întreaga lume.”

O idee imposibilă

Aaron David Miller, membru senior al think tank-ului Carnegie Endowment, a respins, de asemenea, propunerea lui Kissinger, spunând într-o postare pe Twitter:

„Henry Kissinger cere încetarea focului de-a lungul frontierelor de dinainte de război 2/24, cu Rusia renunțând la cuceririle sale și negocieri privind teritoriul preluat în 2014. Ceea ce nu permite Kissinger sunt politicile de ambele părți, ceea ce face ca această idee să fie imposibilă acum, poate niciodată.”

Directorul CIA, William Burns, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă că, în timp ce majoritatea conflictelor se termină prin negocieri, evaluarea CIA a fost că Rusia nu a fost încă serioasă în ceea ce privește o negociere reală pentru a pune capăt războiului.

Putin prezintă ceea ce el numește „operațiunea militară specială” a Rusiei ca fiind un moment de cotitură în care Rusia a ținut în sfârșit piept unui bloc occidental, condus de Statele Unite, care încearcă să profite de căderea Uniunii Sovietice în 1991 prin distrugerea Rusiei.

Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei spun că este un război de ocupație de tip imperial. Kissinger a avertizat că dorințele de a face Rusia „impotentă” sau chiar de a căuta dizolvarea Rusiei ar putea declanșa haosul. Nici Ucraina, nici vreun stat occidental nu a pledat pentru niciuna dintre aceste căi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol