20 aprilie 2024, 8:52

Klaus Iohannis a vorbit cu Volodimir Zelenski în a 34-a zi de război. La Istanbul au avut loc negocieri ruso-ucrainene

Președintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că a purtat o discuție cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Este a 34-a zi de război în Ucraina, iar lupta de rezistență a armatei din Ucraina continuă, în ciuda bombardamentelor rusești tot mai disperate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă puterile aliate să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, în vreme ce Rusia spune că lucrează la un set de măsuri pentru a restricționa intrarea în țară a cetățenilor țărilor „neprietenoase”.

Am discutat cu președintele Zelenski despre situația critică din Ucraina. România va continua să aibă grijă de toți cetățenii ucraineni care ajung la noi. Peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și autospeciale de pompieri din România și alte state membre au ajuns în Ucraina prin hubul umanitar din Suceava”, a scris Iohannis.

Volodimir Zelenski a transmis, pe twitter, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre lupta împotriva agresiunii Rusiei și crimele de război comise împotriva civililor, dar și sprijinirea ucrainenilor.

La Istanbul a avut loc marți cea de-a patra rundă de negocieri ruso-crainene.

Discuțiile dintre negociatorii ucraineni și ruși de la Istanbul au marcat marți „cel mai semnificativ” progres de până acum, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, după încheierea negocierilor, conform Reuters.

El a mai spus că este de așteptat ca „probleme mai dificile” să fie discutate între miniștrii de Externe ai Rusiei și Urainei, are ar urma să se întâlnească la „o dată ulterioară”.

Ucraina a explicat că ar putea accepta statutul de neutralitate în schimbul unor garanții de securitate similare cu articolul 5 din tratatul NATO care asigură apărarea colectivă pentru statele membre ale alianței.

Delegația ucraineană a oferit negociatorilor ruși o perioadă de 15 ani pentru a ajunge la o înțelegere privind statutul Crimeii în urma unor discuții bilaterale care să aibă loc după încheierea unui tratat de pace, anunță Ukrayinska Pravda.

Anunțul a fost făcut la un briefing de presă de Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski care a participat la discuțiile de pace ce au avut loc marți în Turcia.

El a precizat că Ucraina a propus ca „probleme precum Crimeea” să fie abordate într-o clauză separată a tratatului de pace.

„Ne propunem să rezolvăm propunerea Ucrainei și Rusiei de a purta discuții bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului separat în termen de 15 ani”, a anunțat acesta.

Discuții despre Crimeea și neutralitatea Ucrainei

Podoliak a mai adăugat că Ucraina a sugerat părții ruse ca Kievul și Moscova să își asume angajamentul de a nu folosi forța militară pentru a rezolva problema Crimeii în timpul negocierilor bilaterale.

Echipa de negocieri a mai precizat marți că Ucraina este dispusă să accepte statutul de neutralitate dacă primește garanții de securitate însă că măsura va trebui supusă unui referendum pentru a fi aprobată de poporul ucrainean.

Rusia a cerut ca Ucraina să fie neutră, după modelul suedez

Kremlinul a anunțat la jumătatea lunii martie că a cerut la negocierile de pace ca Ucraina să își asume un statut neutru, după modelul suedez și austriac.

Președintele Volodimir Zelenski a răspuns că Ucraina este dispusă să renunțe la dorința de a adera la NATO în schimbul unor garanții de securitate reale, „care să funcționeze”, o referire la garanțiile acordate în anii 1990 Ucrainei pentru a renunța la arsenalul său nuclear și care au fost încălcate de Rusia în 2014 prin anexarea Crimeii.

Condițiile pentru o primă întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin sunt „suficiente” după noua rundă de negocieri ruso-ucrainene din Turcia, a declarat negociatorul șef al Kievului, David Arahamia.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol