24 aprilie 2024, 9:44

Klaus Iohannis: Din 8 februarie se deschid majoritatea școlilor. Decizia finală va fi luată în 2 februarie

România se îndreaptă spre o decizie cel puțin îndrăzneață, în contextul evoluției pandemiei de coronavirus și al lentorii cu care se desfășoară campania de vaccinări. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după o ședință la Palatul Cotroceni, că din data de 8 februarie, odată cu începutul semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor deschide.

Iată, mai jos, declarația integrală a președintelui Iohannis:

Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.

Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă.

Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.

Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.

În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare.

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt și despre universități – având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul.

Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.

În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie.

Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.

Vă mulțumesc, vă doresc tuturor multă sănătate!”

UPDATE

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi seară că decizia privind deschiderea școlilor începând cu data de 8 februarie ar putea fi anulată dacă, de exemplu, numărul pacienților internați la terapie intensivă cu forme grave de Covid va ajunge la 1.500.

Ministrul Sănătății a mai spus că numărul de teste care se fac în România în acest moment este mic, dar a precizat că se va pune mai mult accentul pe testele rapide, care vor fi folosite inclusiv în școli.

”Sunt de acord că testele sunt foarte puține în acest moment, dar acest lucru nu are legătură cu capacitatea noastră de testare, care este cel puțin dublă. Am schimbat pe 30 decembrie metodologia de testare, astfel încât să ne folosim și de testele rapide. Ele sunt folosite de medici în ambulanțe și de oameni acasă, dar nu toate sunt raportate. Se lucrează la acest lucru”, a precizat Vlad Voiculescu.

El a mai explicat că singura soluție pentru a câștiga războiul cu pandemia este ca oamenii să se vaccineze.

”Suntem imitați de numărul mic de vaccinuri (…) Problema nu va fi cu oamenii care nu vor să se vaccineze, ci cu numprul mic de vaccinuri. Nu doar România are această problemă, ci toată lumea”, a spus ministrul Sănătății.

Voiculescu a mai explicat că în România vor veni aproximativ 180.000 de vaccinuri pe săptămână în perioada următoare.

”Sunt pregătite 250 de centre de vaccinare, care sunt suficiente pentru cantitatea de vaccin pe care o avem”, a mai spus el.

 

Sursa foto: Administrația Prezidențială


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol