23 aprilie 2024, 19:36

UPDATE Klaus Iohannis, discurs în plenul Parlamentului European

Președintele Klaus Iohannis se adresează astăzi, începând cu ora 11.30, Parlamentului European, prezentând viziunea României asupra viitorului Uniunii Europene.

Evenimentul are loc într-un context delicat având în vedere discuțiile recente de la Strasbourg pe tema legilor justiției promovate de Guvernul și Parlamentul de la București, criticate dur și de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția.

UPDATE  Klaus Iohannis a afirmat în plenul Parlamentului European că pledează ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate, iar cheia centrală trebuie să rămână unitatea. Preşedintele a spus că în niciun caz nu se pot repune în discuţie principiile fundamentale pe care proiectul european a fost clădit. El a subliniat că o Europă cu mai multe viteze sau o Europă a cercurilor concentrice nu pot reprezenta soluţii, conform Digi24.

„Este o onoare și un privilegiu să mă aflu azi în PE, vă mulțumesc pentru invitația de a participa la dezbatere. 

UE a fost marcată de provocări multiple care ne-au testat unitatea și coeziunea, de la criza economică și criza refugiaților, până la ascensiunea formațiunilor populiste, a spus președintele. 
Principala constatare pozitivă este că există un element care ne unește – identitatea europeană bazată pe principii, valori și interese comune, aceste valori trebuie mereu redescoperite. 

Pledez ferm pentru unitate, suveranitate și pentru calea comună în eforturile de consolidare a uniunii. 
UE este un proiect evolutiv, noile realități impun o dezvoltare și o consolidare a proiectului european și în niciun caz o repunere în discuție a valorilor. O Uniune puternică nu trebuie realizată în detrimentul unității.
O UE în mai multe viteze nu poate reprezenta o soluție în măsura în care menținem caracterul de unitate. 
Sper că viitorul ne va arăta că Europa are o singură inimă care face ca cetățenii noștri să se identifice și să se definească în mod natural ca europeni. Trebuie să ne asumăm acest ideal comun. Depinde de înțelepciunea și voința noastră ca acest obiectiv să devină realitate. Cetățenii trebuie să vadă că lucrăm pentru a proteja și consolida simbolurile Uniunii – moneda euro, libertatea de circulație și spațiul Schengen. Trebuie să ne întoarcem la esența principiului coeziunii. 
Uniunea Europeană se află într-un moment de redresare economică. Siguranța economică este la fel de importantă ca securitatea frontierelor. Aderarea la zona euro este un obiectiv național fundamental pentru România.  Nu putem să ne imaginăm UE fără piața unică și fără cele trei libertăți fundamentale alea acesteia. Avem nevoie de o piață competitivă, astfel încât cetățenii să simtă beneficiile. Europa trebuie să rămână lide
Trebuie să asigurăm o adaptare cât mai bună a forței de muncă. Vorbim de un viitor în care uniunea își va recâștiga proprii cetățeni prin întărirea sentimentul de securitate. Provocările generate de migrație și securitate sunt aspecte de maxim interes pentru noi toți, trebuie să acordăm o atenție sporită combaterii terorismului și radicalizării. 
UE trebuie să rămână un spațiu de liberă circulație unde tinerii să poată călătorii, studia, oamenii să poată munci oriunde.  Pentru România aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv important. 
Politica de extindere a UE a contribuit la prosperitatea și securitatea continetului, nu trebuie să rămână doar un deziderat ci continuă să fie o necesitate.”, potrivit hotnews.ro.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol