Potrivit unor surse din cadrul conducerii militare ruse, Kremlinul a luat o decizie cu privire la o „soluție” radicală la problema antrenării Belarusului în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei. Belarusul care, până acum a încercat să se țină deoparte.
La instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), serviciile de informații militare rusești ar putea încerca în zilele următoare să urmărească un scenariu care să implice fie o tentativă de asasinat care să-l vizeze pe președintele belarus Alexander Lukașenko, fie o dublură a acestuia, cu scopul de a-l intimida în cele din urmă pe acesta din urmă și de a-l determina să ordone în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele rusești, relatează sursele.
Cartierul general al GRU din Rusia analizează scenariul, care presupune ca Lukașenko să fie ucis în timpul operațiunii, în urma căruia atribuțiile sale vor fi încredințate actualului secretar general al CSTO, Sanislav Zas, care este pe deplin loial Rusiei și se află sub controlul GRU.
Potrivit complotului menționat, Zas va declara în scurt timp aderarea Belarusului la Rusia ca entitate autonomă, pentru a preveni, se presupune, amenințarea militară cu care se confruntă Belarusul din partea Ucrainei și a Poloniei. Va fi din nou lansată o narațiune de propagandă care va susține că atentatul împotriva lui Lukașenko a fost pus la cale de Washington.
OTSC
Astfel de planuri ar putea mărturisi că Moscova vede acum OTSC ca pe o organizație ineficientă, mizând astfel pe încercările de a obține controlul deplin asupra statelor membre ale OTSC prin asigurarea integrării lor în Rusia sau prin forțarea acestora să se alăture unei noi versiuni a Uniunii Sovietice.
În ambele scenarii, fie că este vorba de un atentat eșuat sau reușit asupra lui Aleksandr Lukașenko, vor fi prezentate „dovezi” fabricate despre „implicarea Ucrainei și Poloniei sub conducerea serviciilor de informații ale NATO”, care vor oferi un pretext formal pentru participarea în continuare a trupelor belaruse la operațiunile de luptă pe teritoriul ucrainean.
GRU înclină spre scenariul care implică asasinarea lui Lukașenko și numirea lui Zas. Argumentul agenției este că actualul lider belarus va înțelege cine se află cu adevărat în spatele tentativei de farsă. După aceea, în timp ce va împinge în continuare retorica antiucraineană și antioccidentală, el va continua să manevreze, ferindu-se de aprobarea participării directe a țării sale la ostilitățile de pe teritoriul ucrainean.
Implicarea Belarusului
Informațiile menționate confirmă evaluarea și ipoteza analiștilor exprimate în iunie 2022: Rusia încearcă să implice Belarusul în războiul din Ucraina, în vederea absorbției și a privării de suveranitate.
Este probabil chiar ca Rusia să urmărească să unească cele două armate sub un singur comandament propriu.
Acest scenariu, însă, l-ar priva pe Lukașenko de capacitatea de a conduce țara, l-ar face mai vulnerabil și ar lansa procesul de înlăturare a sa din funcție, țara fiind absorbită de Rusia.
Cu trupele rusești deja desfășurate în Belarus și cu grupurile de sabotaj trimise acolo, riscul ca Lukașenko să-și piardă funcția și să fie înlocuit de un lider marionetă rusesc este ridicat. Este foarte probabil ca Rusia să organizeze acte de provocare armată în Belarus cu scopul de a-l împinge pe Lukașenko să se alăture războiului. Dar teama de a pierde puterea va rămâne un obstacol cheie pentru ca acesta să facă acest pas.Ultimele rapoarte venite din surse de la Moscova confirmă concluziile preliminare ale analiștilor institutului și indică în favoarea unui scenariu dramatic pentru Aleksandr Lukașenko, scrie think thank-ul Robert Lansing Institute.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol