19 aprilie 2024, 10:58

La 139 de ani de la fondare, Banca Națională a României își deschide porțile

Cu ocazia celor 139 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României miercuri, 17 aprilie Palatul Vechi din strada Lipscani numărul 25 își deschide porțile pentru toți vizitatorii. Cu această ocazie curioșii pot admira sediul istoric al Băncii Naționale a României (BNR) între orele 11:00 respectiv 19:00. Acolo este amenajată o expoziție ce cuprinde o întreagă colecție de lingouri și monede de aur din Tezaurul BNR. Despre restul sucursalelor regionale, dar și agențiile BNR din România se știe că vor fi deschise pentru vizitatori între aceleași ore precizate mai sus.  

Banca Națională a României (BNR) organizează miercuri, 17 aprilie a.c., în intervalul 11:00 – 19:00, „Ziua porţilor deschise”. Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înființare, BNR deschide vizitatorilor Palatul Vechi din București, precum și sucursale regionale și agenții ale BNR din teritoriu, se arată într-un comunicat de presă.

Cei interesați vor avea acces în Palatul Vechi al Băncii Naționale, situat în Centrul Vechi din București, cu intrare din Str. Lipscani, nr. 25. Publicul larg va putea explora Sala Consiliului de Administrație și vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecția numismatică și expozițiile: „Istoria leului”, „Banca Națională a României și Marea Unire”, „Istoria bancnotei românești” și „TezAur”.

Amenajată în cadrul Muzeului BNR, expoziția permanentă „TezAur” proiectează un concept modern și original, care pornește de la imaginea Pământului ca depozitar al zăcămintelor de aur, iar vizitatorii vor descoperi informații inedite despre metalul nobil și vor putea admira lingouri autentice din aur și monede din aur din Tezaurul Băncii Naționale. Expunerea este completată cu exemple de tipuri de zăcăminte aurifere – un filon aurifer și flori de mină conținând elemente native de aur pe matrice de cuarț.

Publicul larg va avea acces, în egală măsură, la informații referitoare la istoria, arhitectura şi identitatea Bănci Naționale a României și va primi un set de materiale cu imagini și informații succinte despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada, despre Palatul Vechi al BNR și istoria monedei naționale, conform aceluiași comunicat.

În data de 17 aprilie a.c., publicul larg poate vizita sediul istoric al BNR, precum și sucursalele regionale Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și agențiile BNR din Argeș, Bacău, Bihor, Galați, Gorj, Maramureș, Mureș, Sibiu și Suceava.

Comunicatul celor de la Banca Națională a României se termină cu mesajul: Vă așteptăm!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol