19 aprilie 2024, 18:48

La 7 ani de la tragedia Colectiv, România nu are încă centre pentru marii arși

La 30 octombrie se împlinesc ȘAPTE ANI de la incendiul din clubul Colectiv. Şapte ani de singurătate şi de durere pentru părinţii celor 65 de tineri morţi din cauza focului din club.

Şapte ani în care răspunsurile autorităţilor au întârziat, vinovaţii n-au fost toţi stabiliţi, iar centrele de Mari Arşi au rămas tot la stadiul de desen. Şapte ani în care nu s-a schimbat nimic, spun părinţii celor care nu mai sunt astăzi.

Colectiv e încă o rană deschisă. A părinţilor rămăşi fără fii şi fiice şi a statului incapabil să corecteze, şapte ani mai târziu o problemă – aceea a locurilor pentru marii arşi, comentează stiri.tvr.ro.

La aproape 7 ani de la Colectiv, numărul pacienților cu arsuri grave transferați în afara țării rămâne infim în ciuda faptului că, în decembrie 2020, România a introdus în lege un mecanism de transfer al marilor arși pentru care nu există condiții de tratament în țară, cu tot cu criterii clare și transparente: un Ordin de ministru aprobat în decembrie 2020 spune negru pe alb că pacienții cu arsuri prea grave pentru a putea fi tratați în spitalele din țară sunt transferați cât mai rapid în străinătate, în baza unor criterii clare, scrie hotnews.ro.

România are cei mai mulți mari arși din Europa – între 600 și 800 de pacienți mari arși anual.

Cazul Colectiv a fost doar vârful iceberg-ului și a atras atenția tuturor asupra lipsei condițiilor pentru tratarea acestor pacieți, fiind primul accident colectiv cu mari arși din țara noastră. Problema există însă dintotdeauna, iar rezolvarea ei întârzie.

Un manifest în memoria victimelor incendiului de la Colectiv va avea loc duminică, la 7 ani de la tragedie. Familiile și prietenii celor 65 de oameni care au murit se vor întâlni în fața clubului de unde vor pleca spre Parchetul General. Pe drum, ei vor purta portretele victimelor din 2015, anunță g4media.ro.

  • ”Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, scriu organizatorii în mesajul evenimentului anunțat pe Facebook.

Manifestul este organizat de Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy și are loc începând cu ora 18:00.

114 apeluri de urgență au fost date în seara zilei de 30 octombrie 2015 de la Clubul Colectiv din București, când, în timpul unui concert susținut de trupa Goodbye to Gravity, un incendiu a izbucnit de la mai multe artificii, care au aprins buretele folosit pentru antifonarea unui stâlp din interior.

Nu se cunoaște cu exactitate numărul exact de infecții nosocomiale rezultate în urma internării victimelor în spitalele din Capitală.

Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza, duminică, la Biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, o slujbă de pomenire în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, de la ora 8:30 se va oficia Sfânta Liturghie în Biserica parohiei Sfântul Nicolae – Broşteni, situată în apropierea fostului club.

La 12:00 este programată slujba parastasului, care se va săvârşi în curtea bisericii, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel.

O altă slujbă va fi oficiată de un sobor format din 10 preoţi, la ora 13:00, în faţa fostului club Colectiv.

Cu acest prilej, va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniţi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol