20 mai 2024, 0:34

La borna 59: La mulți ani, Gică Hagi!

În data de 5 februarie este ziua lui Gheorghe Hagi, marele fotbalist român, considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi din Europa și cel mai bun fotbalist român din toate timpurile.

Fotbalist de la 10 ani

Născut la Constanța la 5 februarie 1965, marele jucător și-a făcut debutul în lumea fotbalului la vârsta de 10 ani, fiind membru al echipei lui Iosif Bukossi, ,,Farul Constanţa”.

Primul meci de fotbal la care a participat a fost la 17 ani, într-un meci împotriva  SC Bacău, iar un an mai tărziu, a făcut parte din echipa națională, debutând în cadrul partidei amicale România-Norvegia.

Doi ani mai târziu pe 16 octombrie 1985 a fost desemnat căpitan al echipei naționale.

De la Steaua la Real și Barcelona

Din 1987 până în 1990 a făcut parte din echipa Steaua, o perioadă semnificativă din cariera fotbalistului întrucât a jucat peste 90 de meciuri și a marcat 80 de goluri. De-a lungul anilor petrecuți la Steaua, s-a bucurat de trei titluri și două Cupe, marcând golul câștigător în cadrul Supercupei Europei. contra celor de la Dinamo Kiev.

Hagi a acceptat o ofertă de la Real Madrid în valoare de 4,3 milioane de dolari și a rămas în istorie pentru meciul contra Osasunei, în care a adus victoria de partea echipei sale prin golul înscris de la jumătatea terenului.

În 1992, Gheorghe Hagi joacă în echipa italiană Brescia, unde atât cariera, cât și performanța sa au cunoscut o evoluție majoră și importantă, întrucât timp de doi ani a înscris 18 goluri în cadrul a 70 de meciuri. A lucrat cot la cot cu Răducioiu, Lupu şi Sabău, aceștia căpătând numele de “Brescia Romena”.

A captat atenția celor de la FC Barcelona în urma Cupei Mondiale din ’94, unde s-a alăturat unor mari jucători, precum Romario şi Stoicikov.  A bifat peste 40 de meciuri pentru catalani.

Cel mai bun jucător de fotbal străin care a jucat pentru turci

Punctul culminant din cariera sa l-a reprezentat când s-a alăturat echipei Galatasaray Istanbul.

Pe lângă faptul că a dobândit titlul de cel mai bun jucător de fotbal străin din istorie care a jucat pentru turci, acesta a avut la activ peste 190 de meciuri și 70 de goluri înscrise și s-a bucurat de patru distincții, două Cupe, o Supercupă, o Cupă UEFA şi o Supercupă a Europei.

În 2001, s-a retras din activitate și a devenit antrenor pentru propria sa echipă, Viitorul, actualmente Farul.

Deși este considerat un rege de către români, lui Hagi îi displace această poreclă afirmând că: ,,Cea mai mare bucurie a mea ar fi să fiu depășit de un alt jucător român. Să facă ceva, să câștige Balonul de Aur. Ar fi extraordinar! Eu cred că cineva va fi mai bun, cred că cineva va ajunge la Real Madrid si Barcelona.”,


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol