6 decembrie 2023, 6:21

La capătul a 48 de zile de efort, Avram Iancu și-a încheiat cursa pe Rin

La capătul a 48 de zile de efort, Avram Iancu și-a încheiat cursa pe Rin, parcurgând ce 1.032 de kilometri ai fluviului fără costum de neopren, la fel cum a reușit să străbată Dunărea doar prin forța brațelor.

Bibliotecarul hunedorean a pornit în această nouă aventură, la 16 iulie, pentru a sprijini aderarea României la Schengen.

Avram Iancu vrea ca românii să poată circula liberi prin Europa, de la Marea Nordului, până la Marea Neagră.

Radio Vacanța a urmărit, zi de zi, parcursul lui Avram Iancu într-un jural online de temerar.

„Am ajuns la destinația finală

După 48 de zile de eforturi fizice, psihice, logistice, financiare și diplomatice am reușit. Am ajuns la destinația finală a acestui înot dedicat în exclusivitate integrării României în spațiul Schengen.

Deși efortul meu a fost unul titanic și de neimaginat, el reprezintă doar o mică și umilă contribuție la dorința noastră de a ne face auzit mesajul în lume: România este în Europa/România este Europa. De mii de ani și așa va fi cât va mai ține istoria.

Suntem cetățeni europeni de prima mână

Facem parte din neamul Nadiei Comăneci, al lui Constantin Brâncuși, al lui Gheorghe Hagi, al lui Eugen Ionescu, al lui Ilie Năstase, al lui Ciprian Porumbescu, al lui Ivan Patzaichin, al lui Henri Coandă, al Simonei Halep, al lui Traian Vuia, al lui David Popovici sau al lui Petrache Poenaru. Ați auzit de ei și veți mai auzi și de alții. România a furnizat Europei și omenirii oameni de valoare. Și 4 milioane de români lucrează în Europa. Este nedrept să-i țineți pe acești oameni la cozi kilometrice, cu orele, când se întorc acasă de Paște și de Crăciun sau în concediile din timpul verii.

Atât am putut eu să fac

Nu ma pus nimeni să fac acest efort. Nu mi-a cerut-o nimeni. Și nici nu m-a obligat cineva. Am simțit că sunt doar dator să fac și eu ceva pentru țara mea. Iar ce știu eu sa fac mai bine este să înot. Am slăbit 8 kilograme!

M-am bucurat să văd că la final am fost așteptat de un reprezentant al Ambasadei României din Olanda. Domnul consul Bogdan Jâglău, îmbrăcat în vestă tricoloră, m-a întâmpinat, felicitat, și înmânat o diploma și un trofeu. Pe o ploaie „câinească” am fost așteptat și de un micuț grup de români. Vă mulțumesc!

Nimic măreț nu se realizează singur

Vreau să menționez în mod apăsat că n-aș fi putut să realizez acest înot dacă n-aș fi avut lângă mine o echipă fantastică.

Sa începem cu Nelu Căpățână, veteranul echipei care la 74 de ani ( împliniți în timpul cursei) a făcut cu brio față și a fost de un ajutor deosebit. Are peste 12 mii de km făcuți cu caiacul pe ape.

Sandrino Mătase, suportul terestru și multirol. Un tânăr care la 23 de ani nu doar ca a făcut față provocării, dar s-a și descurcat de minune. A acumulat experiență în aceste zile ca în basmele lui Ispirescu: în 50 de zile cât alții în 5 ani.

Radu Ileană din Alba Iulia, 37 de ani, de peste 14 ani instructor de înot, a fost observatorul oficial al cursei. A indurat toate vicisitudinile vremii pentru a observa și nota tot ce se întâmplă. A fost martor ocular la întregul meu efort.

Vă mulțumesc echipă.

Vreau să mulțumesc sponsorilor mei fără de care nimic n-ar fi fost posibil.

Ajutorul diasporei

Dacă ar fi să-i enumăr pe toți cei care m-au primit în casele lor, sau pe cei care m-au ajutat într-un fel sau altul, ar trebui să scriu romane. Sigur aș omite acum pe cineva și nu doresc asta. O să revin la acest subiect. Acum doresc să le mulțumesc tuturor. Fără ajutorul vostru n-aș fi reușit. Victoria este și a voastră, este o victorie comună pentru România.

Mulțumesc doctorului Victor Dumitru!

Mulțumesc Stela Ignatz!

Mulțumesc capitanilor de vas Liviu Mihăilescu, Dan Axinte și frații lui, mulțumesc Flavius Frunză pentru achiziția motorului cel nou după ce am fost furați în Olanda. Mulțumesc românilor din Olanda pentru efortul de a sta pe barcă cu stația de emisie -recepție în mână, vorbitori de Olandeză: Constantin Duca, Florin Szabo, Maria Stoica, Lucian Perț, Gabi Bleanga.(martori oculari și ei)

A fost greu. Împreună am învins! Vă iubesc pe toți!

Dumnezeu să binecuvânteze România!

Mulțumiri și părintelui Nemeș de la Konstanz, părintelui Cătălin Preda de la Bonn, părintelui Ioan de la Parohia Sf. Grigorieva Teologul.

Mulțumiri misiunilor diplomatice românești din Germania și Olanda. Domnului Consul Radu Florea de la Stuttgart, doamnei Consul Mihaela Feher de la Bonn, domnului Bogdan Jâglău și domnului Alexandru Steriu de la Haga.

Mulțumesc MAE!

Un pariu câștigat

Mai multe ziare din Germania, mai multe televiziuni din Germania, printre care și televiziunea națională SAT 1 a transmis mesajul nostru. Azi, la pauza zilei…a sosit și primul jurnalist olandez.

Mulțumesc și presei românești care a consemnat acest efort.

Mulțumesc lui DUMNEZEU!”, a scris Avram Iancu pe Facebook.

Parcursul lui Avram Iancu a putut fi urmărit pe un sistem modern de livetraker.

Printre reușitele lui Avram Iancu se numără parcurgerea întregului curs al Dunării (2017), traversarea înot a Canalului Mânecii (2016) sau traversarea înot a Canalului Bristol.

Sursa foto: Avram Iancu/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol