18 mai 2024, 16:41

La ce folosesc românii internetul

Da, știu. O să spuneți “jocuri”, “filme pe torenți”, “Facebook”, “Tik Tok”, “muzică”…și nici măcar nu se poate spune că nu aveți dreptate.

Problema e că nici la asta nu suntem campioni, pentru că ultimele date ale unui raport Eurostat ne arată că suntem fix primii…de la coadă.

Le spunem “competențe digitale” dar tradus pe românește se poate spune “capacitatea de a folosi un calculator”. Conform statisticilor, doar 27,7% dintre roâni știu să se descurce cu un computer.

Vecinii noștri bulgari ne-au întrecut cu un procent de 35,5%. Ceva mai bine sta Polonia, Letonia și Italia, dar și ele mai au de tras pentru a se apropia de obiectivul Uniunii: cel puțin 80% din toți adulții ar trebui să aibă competențe digitale de bază până în 2030.

Cel mai bine se clasează Olanda și Finlanda, cu cea mai mare pondere de competențe digitale, cu peste 80%. Urmate îndeaproape de Norvegia, Elveția și Irlanda. Din nou, țările nordice ne arată cum se face treabă bună!

Ai un moment să vorbim despre AI?

Revenind la noi în țară. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială, cu doar 1,5% dintre firme care implementează această tehnologie, în timp ce media europeană este de 8%.

Acest decalaj vast ne arată cât de mult trebuie să progresăm pentru a nu rămâne în urmă în cursa tehnologică globală.

La ce folosim net-ul?

Să vedem acum la ce folosim internetul. Românii îl utilizează în principal pentru rețelele sociale, unde ne clasăm pe locul 4.

În schimb, ne găsim pe ultimele locuri la folosirea netului pentru a comunica cu ceilalți și pe antepenultimul loc la utilizarea netului pentru căutare de informații privitoare la sănătate.

Da, rețelele sociale, acesta este cel mai bun loc din clasament pentru țara noastră, nu este chiar un motiv de bucurie când ne gândim că este prea puțîn folosit pentru a obține date despre activitatea autorităților.

Doar 11,8% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani folosesc netul pentru a descoperi ce fac autoritățile publice. Procentul crește pentru grupa de vârstă 25 și 64 de ani, dar se duce de râpă când vine vorba despre persoanele seniore.

Prin comparație, Filanda are pentru aproape toate mediile de vârstă procente exemplare de peste 80%. Rău nu stă nici Elveția, Norvegia sau Suedia la acest capitol, scrie TVR Info.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol