17 iunie 2021, 12:13

La cererea publicului, turneul naţional Pianul Călător continuă

După concerte susţinute în 7 oraşe din ţară – Sibiu, Deva, Braşov, Satu Mare, Târgu Jiu, Caracal şi Bucureşti, la Sala Radio, în 8 iunie, ediția a 11-a a turneului național Pianul Călător, intitulată ENCORE, se prelungește până la 27 iunie.

Horia Mihail va mai susține recitaluri la Slatina – 11 iunie, Roman – 16 iunie, București, Grădina cu filme, CREART – 22 iunie, Bistrița – 27 iunie și chiar Chișinău, la 17 iunie.

Un program extrem de atractiv, alăturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de până acum, încântă publicul care revine cu entuziasm în sălile de concert sau în aer liber, pentru a asculta pe viu un nou recital Pianul Călător,  susţinut de pianistul Horia Mihail. În premieră, anul acesta, recitalul este urmat – în majoritatea oraşelor – de proiecţia filmului documentar ”Pianul Călător – 10 ani”, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect, o idee cu un destin şi un traseu cu totul inedit.

Călătoria anului 2021 a început pe 28 mai, la Sibiu şi se încheie pe 27 iunie la Bistriţa, cuprinzând 12 recitaluri în 10 oraşe din ţară şi la Chişinău, programul fiind actualizat pe măsură ce condiţiile au permis-o, în acord cu vremurile atipice şi imprevizibile pe care le parcurgem.

De altfel, era greu de prevăzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, călătorind pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din  România.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din
oraşele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte. Acum, cele 5 piane călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.

Filmul documentar ”Pianul călător – 10 ani” este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării şi chiar peste graniţe. Este un film realizat de Virgil Oprina,  un documentar ce adună mărturii încă de la prima ediție, un documentar ce va rămâne ca mărturie a unui efort de a aduce comunitățile mai puțin dezvoltate din punct de vedere cultural și al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.

Trecerea acestui turneu prin oraşe mai mici ale ţării şi rămânerea pianelor de concert la dispoziţia unor astfel de comunităţi este o modalitate de a pune în evidenţă potențialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Artele sunt pentru toată lumea şi pot contribui la reinventarea celor de lângă tine. De obicei activitățile culturale joacă un rol mic în zona definită oficial ca parte componentă a incluziunii sociale. Chiar şi aşa, ele pot aduce o contribuție valoroasă şi pot crea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar şi a responsabilității care ajută comunitățile să inițieze şi să asigure proiecte pentru a se regenera.

ITINERAR

11 iunie 2021, ora 19 – Slatina, Centrul cultural „Eugen Ionescu”

16 iunie 2021, ora 19 – Roman, Casa de cultură

17 iunie 2021, ora 19 – Chişinău, Sala cu orgă

22 iunie 2021, ora 20.30 – Bucureşti, Grădina cu Filme – Cinema &
More (CREART) – în aer liber

27 iunie 2021, ora 19 – Bistriţa, Sinagoga


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.