17 septembrie 2022, 14:30

La Doiceşti se va amplasa primul mic reactor modular construit în Europa

Agenţia Internaţionă pentru Energie Atomică a încheiat o misiune de evaluare a siguranţei pentru amplasarea în România a unui mic reactor modular, primul construit în Europa. Guvernul României a ales, în urma unui studiu, Doiceşti, o comună din judeţul Dâmboviţa, pentru amplasarea mini-centralei, relatează RADOR.

Cea mai veche termocentrală pe cărbune din România, construită la Doicești, Dâmbovița, va fi punctul de pornire a noii mini-centrale nucleare, anunța ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul anului trecut, amintește romania.europalibera.org.

Locul se află la 10 kilometri de Târgoviște și 90 de kilometri de București.

Centrala a fost pusă în funcțiune în 1953 și a fost închisă total în 2012. Cel mai mare coș al termocentralei a fost pus la pământ în 2020. CET Doicești utiliza lignit, cărbune inferior, provenit de la exploatările miniere din Șotânga, Filipești de Pădure, Ceptura, Câmpulung.

Misiunea a avut loc la sfârşitul lunii august şi a evaluat modul în care s-a desfăşurat procesul de selecţie a amplasamentului în raport cu standardele de securitate, inclusiv impactul potenţial al unor evenimente externe.

România are în prezent o centrală nucleară în funcţiune la Cernavodă, care generează aproximativ 18% din energia electrică a ţării, dar are în vedere extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară, prin construirea de mici reactoare modulare, în spaţii adecvate.

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol