11 ianuarie 2023, 4:15

La ora actuală, Telegram este principala sursă de dezinformare

Ce e adevărat din ce primim pe WhatsApp, din ce vedem online, din ce vedem la televizor? E destul de dificil să aflăm ce e adevărat și ce nu, mai ales că trebuie să confruntăm mai multe surse, și nu întotdeauna este timp. Mai ales că lucrurile se întâmplă foarte repede, vin în avalanșă, uneori nici jurnaliștii nu apucă să verifice conținutul de acest gen. Totuși, există și oameni care fac asta, în mod special, cum ar fi veridica.ro. Lucian Mîndruță l-a invitat duminică, de la 10:30, la ”Ediția de dimineață”, la Digi 24, pe Marian Voicu, omul care aduce adevărul și decriptează falsul, publisher la veridica.ro.

Să ne amintim doar de episodul cu isteria creată de creșterea bruscă a prețului benzinei, care s-a lăsat cu cozi kilometrice la nivel național. În numai câteva ore s-a întâmplat ca atâta amar de lume să cadă în capcană.

Acum e război în coasta noastră, și toate forțele s-au concentrat în zona asta. S-a schimbat tema, s-a schimbat narativul.

”Am constatat că antivacciniștii din pandemie au devenit acum, în război, pacifiști. Mă refer la 20-30 de persoane, care au făcut din asta menirea lor în viață. Ei spun că dacă vom continua să fim slugile americanilor vom fi târâți într-un război din care nu câștigăm nimic. Dacă înainte se vorbea despre dictatură medicală, acum se vorbește despre dictatură militară, mai ales că avem un prim-ministru care este general în rezervă. Dacă înainte se vorbea despre vaccinuri ca fiind produsul Ocultei care vrea să ne trasforme în transoameni, acum constatăm că se vorbește despre laboratoarele chimice în care Occidentul malefic nu numai că a produs în Ucraina coronavirus, dar acum produce și tot felul de arme biologice. Practic, toate narațiunile s-au declinat, oamenii nu au rămas fără pâine și s-au convertit”, explică Marian Voicu.

Sunt mai multe surse primare și narațiuni primare. Unele arondate Kremlinului, altele mai aproape de noi, din Moldova și altele sunt autohtone. Unii le spun ”idioți utili”, este o sintagmă care a făcut carieră în lucrările academice din vest, sună prost, dar în acest context se dovedește extrem de adecvată, explică Marian Voicu.

”Sunt două categorii de agenți care amplifică aceste mesaje. Pe de o parte sunt oamenii obișnuiți, care le amplifică pentru că ele vin în întâmpinarea propriilor convingeri, știm deja lucrul acesta. Fie că sunt adepții teoriei conspirației, fie că sunt suspicioși, fie că sunt frustrați, o vor face. Și știm că de exemplu acum Telegram este una dintre principalele surse de dezinformare. Și există liste pe care acești foști antivacciniști, actualmente pacifiști le fac publice și oamenii știu că acolo trebuie să se ducă și să le ia. Nu toate vor avea succes, dar din 100 de știri false produse, 5-6 tot vor avea succes și se vor viraliza. Și pe de altă parte avem trolii și boții. Cei care studiază Internetul știu că 30-40% este automatizat. Adică sunt armate de boți pe care îi poți închiria în darkweb, de exemplu”, mai spune Marian Voicu.

”Rețelele sociale rămân principala sursă de amorsare, după care se amplifică. De exemplu, știrea cu prețul benzinei, după care a venit uleiul, au venit cozile la pașapoarte, a venit iodul”, explică acesta.

Pentru că subiectul este la ordinea zilei, ne afectează pe toți și ar trebui măcar acum să ne dea de gândit, cel mai potrivit ar fi să urmărim împreună dialogul lui Lucian Mîndruță cu Marian Voicu la Digi24 sau aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol