30 noiembrie 2022, 14:37

La Paris, menținerea ușii deschise a unui magazin cu aer condiționat va fi taxată cu amendă de 150 de euro

În fine, o măsură cu cap! Din păcate, nu la noi, unde ar fi mare nevoie de ea. Până și un celebru lanț de farmacii, care ne-a căpiat cu inima ei, face asta, în ciuda anormalității din start a gestului, fiind vorba despre medicamente, variații de temperatură și poluarea din exterior.

Dar să spunem despre ce este vorba.

Prea multe companii își lasă ușile deschise în timp ce aerul condiționat funcționează în interior. Parisul intenționează să pună capăt acestei practici și tocmai a emis un ordin vineri, scrie Le Parisien

Este o „utilizare aberantă” pe care orașul Paris intenționează să o elimine de pe teritoriul său. Menținerea ușii deschise – sau a fereastrei – magazinului lor cu aer condiționat atrage acum o amendă pentru comercianți, în valoare de 150 de euro. Vineri a fost semnat un decret municipal în acest sens. Cu toate acestea, nu se aplică restaurantelor și barurilor „care au o terasă în aer liber autorizată”. Măsura va intra în vigoare de luni.

Dan Lert, adjunctul primarului responsabil cu tranziția ecologică, se spune că este „scandalizat” de această practică, „în plină criză energetică”. Alesul denunță „iresponsabilitatea” managerilor, în special a celor a marilor firme, urmărind astfel doar „atragerea clienților”.

„Pe de o parte, pentru că este o risipă fenomenală de energie. Pe de altă parte, pentru că este o aberație de mediu.”  Decretul municipal, „motivat de urgența climatică”, compensează imobilitatea Statului, susține el. „Ne asumăm responsabilitățile.”

Polițiștii municipali din Paris vor asigura respectarea acestui decret, întocmind procesele-verbale, însă lăsând instanței de poliție sarcina de a stabili cuantumul acestora.

Parisul se pregăteste pentru tranziția sa energetică

Acest decret care vizează interzicerea întreprinderilor cu aer condiționat să-și lase porțile deschise este o măsură care anunță un „plan de sobrietate energetică” mai larg. Municipiul Paris dorește să o prezinte „din septembrie”, dezvăluie Dan Lert, adjunct responsabil cu tranziția ecologică.

„Parisul ia deja măsuri și ne vom accelera în continuare acțiunile în ceea ce privește sobrietatea energetică. „De exemplu, explică alesul, „despre iluminatul public, despre consumul clădirilor, despre renovarea energetică a locuințelor”. Becurile stradale vor fi de exemplu înlocuite treptat cu LED-uri. Pe partea de locuințe, Primăria dorește să „tripleze numărul renovărilor energetice din sectorul privat” până în 2026.

Orașul nu intenționează să abordeze singur sobrietatea energetică. Acesta va cere „marilor companii și marilor consumatori de energie din Paris angajamente ferme și cuantificate care vizează reducerea consumului acestora. Aceasta poate implica limitarea temperaturii de încălzire iarna și a aerului condiționat vara.

Planul de sobrietate energetică se dorește a fi și social, care vizează „gospodăriile cu venituri mici, care sunt primele care suferă de pe urma exploziei prețurilor la energie”, precizează Dan Lert. Prin urmare, planul oferă 10 milioane de euro în asistență socială gospodăriilor pe an. Va fi creat și „un fond de ajutor pentru mici lucrări de urgență”, pentru economisirea energiei în locuințe, anunță în final Dan Lert.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol