20 aprilie 2024, 1:43

La pas prin România. Destinații turistice de neratat pentru 2019

Despre abundența resurselor turistice care sălășluiește pe întinderea frumoasei noastre patrii știm încă de la primele ore de Geografia României. Totuși, este important să nu cunoaștem aceste regiuni doar din cărți. Din acest motiv, am selectat câteva sugestii de orașe și regiuni din întreaga țară pentru a le lua în considerare anul acesta.

Sibiu se prezintă adesea în recomandările internaționale de călătorie, ca fiind un oraș vechi, conservat și plin de istorie.  O plimbare prin numeroasele piețe din orașul vechi superior și inferior, străzile înguste și pasajele acoperite ce vor dezvălui arhitectura gotică, renascentistă și barocă, dar și clădirile din secolul al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea, ce au rămas mărturie a istoriei orașului de aproape 900 de ani.

În plus, aici au loc  multe evenimente pe tot parcursul anului, printre care Festivalul de Jazz din Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru, Festivalul Astra Film și Piata de Crăciun din Sibiu. Un alt motiv să îl adăugăm în lista de călătorie din 2019: anul viitor, regiunea Sibiu va deține titlul de Regiune europeană de gastronomie și vor fi planificate numeroase festivaluri și evenimente culinare.

Sursă Foto: Economica.net

La circa 55 km nord de Sibiu, se află Mediaș este unul dintre cele mai puțin explorate orașe medievale din Transilvania. Uneori denumită „Cetatea Luminii„, are un centru istoric plin de clădiri și monumente istorice, unele vechi ca secolul al XV-lea. De asemenea, este un loc bun pentru a începe explorarea satelor cu biserici fortificate din zonă: Biertan, Richiș, Alma Vii, Cund sunt la fiecare 30 de minute de mers cu mașina. Există, de asemenea, multe piste de biciclete în zona Mediaș – Sighișoara – Rupea.

primariamedias.ro

Capitala neoficiala a Transilvaniei si locul în care există cea mai frumoasă cafenea din Europa de Est, Cluj-Napoca este unul dintre cele mai interesante orase din Romania, atractiv atât pentru afaceri, cât si pentru petrecerea timpului liber. Istoria sa datează din epoca romană și mai târziu a fost unul dintre cele câteva cetăți construite în Transilvania de către vânzătorii sași.

Astăzi, este gazda celui mai mare festival de film din țară, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și cel mai mare festival de muzică, Untold. În apropiere se află Turda Salina, Pădurea Hoia Baciu și Castelul Banffy din Bonțida, unde are loc un alt festival de muzică populară, Castelul Electric.

Sursă Foto: radiocluj.ro

Regiunea de nord a Maramureșului România este întotdeauna un loc bun de vizitat. Satele din zonă sunt cunoscute pentru porțile lor monumentale, sculptate și pentru frumoasele biserici din lemn. Cele din Budesti Josani, Desesti, Ieud, Surdești, Plopiș, Poienile Izei și Rogoz au fost adăugate la Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De asemenea, în Maramureș se află Cimitirul Vesel din Săpânța, cu pietre funerare colorate, în timp ce iubitorii de natură vor găsi aici Parcul Național Munții Rodnei, o zonă bogată în biodiversitate. O altă experiență de a încerca în Maramureș este o excursie cu trenul de tren cu aburi mocănița, care rulează pe ecartament îngust.

Sursă Foto: ancutateleptean.com

Un inventar impresionant de arhitectură în stil art nouveau, o cetate renovată cu o istorie îndelungată, parcuri frumoase și piețe publice sunt câteva din bijuteriile Oradeei, un oraș din nord-vestul României care lucrează în prezent pentru a-și dezvolta brandul. Există, de asemenea, o bogată arhitectură ecleziastică, vorbind despre istoria foarte diversă a orașului Oradea. În apropiere se află stațiunile balneare termale Băile Felix și 1 Mai, cunoscute în țară pentru izvoarele lor minerale.

Sursă Foto: ebihoreanul.ro

Un centru al Țării Szekely, o zonă unde trăiesc mulți maghiari etnici, Târgu Mureș este adesea trecut cu vederea, dar are multe de oferit turiștilor. Aici găzduiește un impresionant Palat al Culturii, decorat cu mozaicuri și fresce în stil secesionist și Biblioteca Teleki-Bolyai, una dintre cele mai vechi din Transilvania, printre altele. Opțiunile de petrecere a timpului liber sunt, de asemenea, o mulțime, cu sezoane de teatru și filarmonică, dar și cu cafenele bune.

Sursă Foto: romania-insider.com

Un mic sat din județul Covasna, Valea Zălanului este o oază de liniște într-o regiune deja idilică. Acesta este locul unde Charles, Prințul Țării Galilor, a cumpărat și a refăcut o proprietate, care găzduiește acum oaspeții interesați de descoperirea naturii și a tradițiilor din zonă.

În apropierea orașului Micloșoara, Fundația Kálnoky a restaurat câteva case de oaspeți și Castelul Kálnoky, care găzduiește Muzeul de Viață Transilvană. Județul general Covasna merită cu siguranță o vizită.

Este cunoscută sub numele de „Tărâmul vilelor” pentru cele 160 de castele și castele mici găsite aici, unele dintre ele fiind restaurate și adăugate în circuitul turistic. De exemplu, Satul Bicfalău are mai mult de 30 de vile încă în picioare, deși nu toate sunt renovate.

În mediul rural, meșteșugarii tradiționali își deschid atelierul pentru vizitatori, în timp ce oferta gastronomică este un alt plus. Între timp, orașul Covasna este cunoscut pentru apele sale minerale naturale și mofettas, deversări vulcanice constând în principal din dioxid de carbon și utilizate în scopuri terapeutice. Acestea se regăsesc și în județul vecin Harghita, care tocmai a lansat propria aplicație turistică. Nu departe de Covasna, satul pitoresc de munte Măgura este locul în care viața simplă, tradițională se desfășoară în liniște și neîntreruptă.

Sursă Foto: romania-insider.com

Cel mai mare oraș din regiunea Moldovei, Iași, sa bucurat de reputația de a fi unul dintre orașele culturale ale țării. Aici  se află la cea mai veche universitate din România, prima școală de inginerie și un număr impresionant de clădiri religioase, printre care Catedrala Mitropolitană, care conține moaștele Sfintei Parascheva și punctul final al celui mai mare pelerinaj din țară.

Pe lângă frumoasa sa grădină botanică și multe parcuri, Iași are o arhitectură istorică. Un punct de reper este Palatul Culturii, un edificiu neo-gotic, care acopera acum arta, istoria, stiinta si tehnologia, muzeele etnografice. Iași este, de asemenea, locuința Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri, care în acest an a avut printre oaspeții săi și autorul american Jonathan Franzen.

Sursă Foto: romania-insider.com

O altă regiune istorică cunoscută pentru arhitectura sa religioasă este Bucovina. Mănăstirile frumoase pictate aici datează din perioada în care provincia Moldova se lupta cu Imperiul Otoman și multe dintre ele sunt acum situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt acoperite cu picturi fresce, reprezentând diferite scene religioase. Unul dintre cele mai cunoscute este Voroneț, cunoscut în special pentru nuanța albastră a frescelor sale, etichetate local „Voroneț albastru”.

În Suceava, Muzeul Satului Bucovina în aer liber oferă o perspectivă asupra tradițiilor zonei, în timp ce Suceava a  renovat  recent Cetatea care merită, de asemenea, o vizită. La vest de Suceava, satul Ciocănești este unul dintre cele mai frumoase din țară. Casele colorate sunt împodobite cu motive tradiționale.

Sursă Foto: turistinfo.ro

Sursă: www.romania-insider.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol