29 martie 2024, 15:18

La peste 30 de ani de la căderea comunismului, Radio Europa Liberă revine în Ungaria. ”Libertatea presei e în declin”

În 1993, Radio Europa Liberă și-a putut înceta emisia în Ungaria, cu sentimentul muncii bine făcute: acest post de radio emblematic pentru Războiul Rece le-a fost alături ungarilor (ca și românilor, în comunism) timp de patru decenii de dominație sovietică și comunistă, apoi și puțin după ieșirea din ”blocul de Est”.

Momentul ales

Ei bine, după deja mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, Grupul media Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) şi-a anunţat marţi revenirea în Ungaria. Momentul pare favorabil, căci în aprecierea sa în Ungaria se înregistrează  un declin accentuat al libertăţii presei, orchestrat, în opinia sa, de premierul Viktor Orban.

„Serviciul ungar al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, închis după sfârşitul Războiului Rece, a fost relansat la 8 septembrie ca răspuns la declinul accentuat al libertăţii mass-media în ţară”, a afirmat organizaţia media finanţată de Congresul american, într-un comunicat.

Un clasament trist

RFE/RL şi-a justificat relansarea serviciilor în limba maghiară prin declinul Ungariei în clasamentul mondial al libertăţii presei, publicat de ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF). Această ţară membră a Uniunii Europene din 2004 se află în prezent pe locul 89 din 180. Ea se afla pe locul 23 când Viktor Orban a revenit la putere, în 2010.

„În ultimii 10 ani, guvernul condus de Viktor Orban a preluat controlul asupra majorităţii mass-media fie direct, fie indirect”, a scris RFE/RL în comunicat.

Jurnalism independent

După alegerile legislative din 2018, câștigate de partidul lui Orban, Fidesz, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a afirmat că alegătorii nu au prea putut vota în deplină cunoștință de cauză, din cauza presei părtinitoare.

Radio Europa Liberă, care emite de la Praga, relansează programele în limba maghiară pentru a furniza un jurnalism independent și obiectiv și o platformă de dezbateri, după cum a afirmat președintele său, Jamie Fly.

Libertatea presei

În Ungaria, organizaţiile internaţionale denunţă cu regularitate încălcările libertăţii presei. La începutul lunii septembrie, un redactor-şef a fost demis pentru că a postat o fotografie cu Viktor Orban împreună cu soţia şi copiii săi.

În iulie, redactorii site-ului de jurnalism independent Index.hu au demisionat în masă, deoarece se temeau că îşi pierd independenţa faţă de guvern.

La sfârşitul anului 2018, Bruxellesul a lansat o procedură excepţională privind riscul unei „încălcări grave” a valorilor Uniunii Europene (UE), menţionând în special sărăcirea pluralismului mass-media.

Grupul RFE/RL intenţionează să angajeze circa zece jurnalişti în Ungaria, responsabili cu furnizarea de conţinut multimedia pentru un site de informaţii.

O istorie complicată

Din 1949, RFE/RL a operat din München, în Republica Federală Germania (RFG), un serviciu de radio în limba maghiară timp de peste patru decenii. El a fost închis în 1993.

În urmă cu doi ani, grupul RFE/RL şi-a redeschis birourile din România şi Bulgaria.

Naționaliștii de la Budapesta nu pot vedea cu ochi prea buni sosirea Europei Libere, căci se tem de ”destabilizările” care vin din străinătate. În plus, postul de radio american este deseori acuzat că a incitat la declanșarea revoltei contra sovieticilor, din 1956, de la Budapesta, și i-a lăsat pe cetățenii ungari participanți la revoluție să spere în zadar într-o intervenție occidentală, comentează ouest-france.fr.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol