Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o blană de urs.
Se află la o altitudine de 502 metri, pe un munte de sare de trei kilometri adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 metri, adâncimea de 18,10 metri, lăţimea de 170 metri şi o salinitate medie de 250g/litru. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.
Apa acestuia deţine proprietăţi unice în întreaga Europă şi este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute. Acestea sunt benefice pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Pe lângă apele bogate în săruri, nămolul care se formează pe fundul lacului este folosit în diverse tratamente deoarece are proprietăți termale.
Trei recorduri mondiale
Lacul Ursu din staţiunea Sovata (județul Mureş) este recunoscut, pe lângă proprietățile sale, pentru trei recorduri: cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată – lucru datorat solului vulcanic – depus de-a lungul timpului şi singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte data exactă la care s-a format – 27 mai 1875. Astfel, Lacu Ursu s-a format printr-o prăbuşire de teren, ce a creat o formaţiune geologică de natură carsto-salină.
Rezervația naturală de la Lacul Ursu a fost declarată arie protejată, arealul rezervației cuprinzând și Lacul Aluniș, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei, Lacul Roșu și Lacul Verde. Fauna rezervației este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile și pești, iar vegetația este bogată în elemente floristice, dintre care unele sunt protejate de lege.
În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic precum Casa parohială reformată din Sovata, monument istoric din secolul al XX-lea, respectiv Casa Bernády – construită (1929) în memoria primarului municipiului Târgu Mureș, Bernády Gyorgy. De asemenea, putem întâlni obiective istorice ca și Așezarea romană de la Sovata („Dealul Földvár”) datată din sec. I-III după Hr., Turnul roman de la Săcădat ce datează din Epoca romană și Călimani – Gurghiu, sit de importanță comunitară (134.936 hectare) inclus în rețeaua ecologică Natura 2000 în România.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol