22 ianuarie 2023, 13:15

Lângă Praga se va înfiinţa un muzeu dedicat Holocaustului populaţiei rrome

Echipe specializate din Cehia urmează să înceapă demolarea unei ferme de porci care a fost construită pe locul unde s-a aflat odată un lagăr nazist de concentrare pentru populaţia de etnie rromă, transmite corespondentul BBC.
Locul din apropierea capitalei, Praga, va deveni un muzeu dedicat Holocaustului populaţiei rrome din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Istoricii spun că 1.309 rromi au fost deținuți la Lety, în Bohemia de Sud, în timpul războiului. Numeroși copii au făcut parte dintre cele 326 de persoane care au murit acolo din cauza malnutriției, relelor tratamente și bolilor.
Lagărul a fost păzit mai degrabă de gardieni cehi decât de naziști SS, și niciunul dintre aceștia nu a fost condamnat după război.

Istoricii și politicienii cehi discută în contradictoriu de multă vreme pe tema istoriei acestui lagăr și a rolului său exact în Holocaust.

Demolarea va pune capăt unor decenii întregi de dispute cu privire la acea zonă, între Guvern, proprietarul fermei și apărătorii drepturilor rromilor.

Sursa foto: coe.int


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol