25 aprilie 2024, 10:56

În curând, lansări de rachete pe orbita joasă a Terrei, din Europa

În 13 aprilie, la sediul Isar Aerospace din München, primul motor rachetă al companiei, construit în întregime intern, a ieșit de pe linia de producție. Se preconizează că lansatoarele de rachete mici vor deveni o piață de 30 de miliarde de euro până în 2027.

Fondată în 2018, Isar Aerospace construiește lansatoare de micro-sateliți, cu prețuri mai mici decât lansatoarele de pe piață. Compania testează patru vehicule de lansare pentru a transporta sateliți mici pe orbita joasă din jurul Pământului și planifică să lanseze prima rachetă la mijlocul anului 2022.

Lansarea unui satelit în spațiu este însă o afacere complicată, deoarece necesită un întreg sistem de lansare: inclusiv un vehicul de lansare, o platformă de lansare, sisteme de asamblare și alimentare a vehiculelor și alte infrastructuri conexe. În acest moment, nu există încă nicio platformă de lansare orbitală joasă în Europa continentală. De obicei, producătorii de sateliți își lansează sateliții din SUA, India, Japonia sau Rusia, ceea ce este costisitor și implică multă bătaie de cap în ceea ce privește logistica și controlul importurilor și exporturilor. Acum, cu acces exclusiv la platforma de lansare a companiei Andøya Space, pe coasta de nord-vest a Norvegiei, Isar poate lansa rachete mult mai ușor în următorii 20 de ani.

În ultimii cinci ani, tehnologiile spațiale au trecut printr-un proces de miniaturizare. În timp ce un satelit, în urmă cu șase până la șapte ani, obișnuia să cântărească peste o tonă, cei mai mici sateliți cântăresc doar un kilogram și au o lungime de zece centimetri pe fiecare latură. Mini-sateliții sunt literalmente ca niște cuburi Rubik.

În timp ce cererea de date prin satelit a fost alimentată de guverne pentru securitate, apărare sau prognoze meteo, companiile solicită din ce în ce mai multe date pentru urmărirea activelor, agricultură inteligentă și GPS, precum și pentru obținerea de informații despre schimbările climatice și dezastrele naturale.

Foto: platformele orbitale Andøya Space (Sifted.eu)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol